Re: Daňový bonus_nástup 11/2017
Zkuste si ten § přečíst až do konce. A aplikujte ho na měsíční nárok.
Zaměstnanci mají nárok si uplatnit daňové zvýhodnění na děti už při výpočtu zálohy na daň z příjmů. Musí splňovat podmínky uvedené v ZDP, čili děti žijící ve společné domácnosti a příjmy z území České republiky ve výši alespoň poloviny minimální mzdy měsíčně a musí mít podepsáno Prohlášení poplatníka daně z příjmů ze závislé činnosti.
PS. Doufám, že nejste mzdová účetní. Pokud byste mi z důvodu své neznalosti ZDP daňový bonus na dítě na listopad a prosinec 2017 neuznala a měla bych na něj za dané měsíce nárok, tak bych ho pak vyžadovala po zaměstnavateli. A dostala bych ho. Zaměstnavatel by se pak následně "hojil" na Vás.
Děkuji. Mzdová účetní nejsem a právě proto, že jsem to nevěděla, tak se ptám. Vím, že si nemůže uplatnit při ročním zúčtování, když nemá ten 6tinásobek. Proto jsem si myslela, že může uplatnit pouze tu slevu, ale nedostane bonus (nebude mít 6tinásobek HM).
>>>>Prosím o odsouhlasení či vyvrácení. Zaměstnankyně
>>>>nastoupila do práce 1.11.2017. Může si uplatnit slevu
>>>>na
>>>>dítě, když do té doby byla na rodičovské dovolené?
>>>>Otce
>>>>dítě uvedené v rod.listě nemá. Pochopila jsem to
>>>>správně - slevu na dítě může, ale nemá nárok na
>>>>případný
>>>>bonus. Děkjuji
>>>
>>>Proč ne?
>>
>>Pokud splní podmínku pro bonus, tak má nárok.
>
>Nevím, jak to myslíte. Má měsíčně 13 tis, čili za rok
>2017 hrubá mzda 26tis. Tak splní podmínku, bude mít
>slevu a bonus?
Samozřejmě, za měsíc listopad má přece víc jak polovinu minimální mzdy, tak že na bonus za listopad je a to stejné bude i za prosinec, pokud zase splní tuto podmínku.
Nebude mít nárok, pokud požádá o roční zúčtování, jenom na bonusy za celý rok protože za rok 2017 nesplní podmínku poloviny minimální mzdy za celý rok, nebude mít alespoň 66000,- Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 12. 2017 19:14
Prosím o odsouhlasení či vyvrácení. Zaměstnankyně nastoupila do práce 1.11.2017. Může si uplatnit slevu na dítě, když do té doby byla na rodičovské dovolené? Otce dítě uvedené v rod.listě nemá. Pochopila jsem to správně - slevu na dítě může, ale nemá nárok na případný bonus. Děkjuji