Průměr pro náhrady a min. hodinová mzda

• (neregistrovaný)

15. 11. 2005 11:43

Dobrý den všem. Prosím o radu.
    Vím že minimální mzda je 7185,-, minimální hodinovka 42,50 (při 5/40). Průměr pro náhrady nesmí být nižší jako minimální hodinová mzda, tedy nesmí být nižší než 42,50.
    Ale ted jsem si vyjela informace o průměru pro náhrady z účta a je tu psáno: Minimální hodinová mzda se vypočte dělením zákonné minimální měsíční mzdy počtem pracovních hodin v daném měsíci při normální pracovní době, např. únor 2005 má 20 pracovních dnů, při pracovní době 40 hod./týdně a 8 hodin denně tedy 160 hod. Minimální měsíční mzdě 7185,- odpovídá v tomto měsíci minimální hodinová mzda 7185/160 = 44,90.
    Tak jak je to tedy s minimální hodinovou mzdou?
    a) Musí se každý měsíc přepočítávat?
    b) Nebo platí stále že minimální je 42,50 at má měsíc jakýkoliv počet hodin?
    c) Pokud by se to takto muselo přepočítávat, musel by pak tomu přece i odpovídat průměr pro náhrady, taky by byl každý měsíc jiný?
    d) A pokud by byly v měsíci svátky, které se asi do pracovního fondu nepočítají, vycházela by minimální mzda ještě větší, např. v 7/05 byly dva svátky, tzn. že prac. fond byl jen 152 hod., to by pak minimální mzda vyšplhala až na 47,30.
    Naši zaměstnanci mají stále 43,-/hod, minimální mzda 7185,-/měs. jim i s náhradama vychází ....
    Mám v tom veliký převeliký zmatek ... prosím poraďte ... děkuju

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 11. 2005 14:54

Anonymní (neregistrovaný)

Re: průměr pro náhrady a min. hodinová m
      tak teď už v tom mám zmatek i já...obecně se řídím tím,že min.mzda je sice 7185 ale min.tarif 42,50 za odprac.hodinu, takže nic nepřepočítávám,pokud dáváme zaměstnancům nejméně 42,50 na hodinu...jiné je to např.v únoru,kdy zaměstnanec odpracuje plný počet hodin a při násobení např.160 hodin fond vyjde x 42,50 hrubá mzda 6800 - v tom případě by se např.měla zvednout základna pro výpočet odvodu zdr.poj.na výši min.mzdy a odvod by měl být ze 7185...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).