DPP - špatné zdanění

• (neregistrovaný)

13. 12. 2017 12:04

Dobrý den, prosím o radu, ve firmě jsem odhalila dlouholeté špatné zdaňování DPP u zaměstnanců, kteří mají i hl. pracovní poměr a podepsané prohlášení. Moje předchůdkyně všechny DPP zdaňovala srážkovou daní. Teď jsem vyčetla, že se má zdaňovat zálohovou daní, má se hl. prac poměr a DPP zdanit společně. Je to velký průšvih? Jak opravit v letošním roce?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 12. 2017 13:23

xJ (neregistrovaný)

Re: DPP - špatné zdanění
      A to bylo špatně za jak dlouho? Byly špatně odesílané i vyúčtování zálohové a srážkové daně? A jak bylo děláno např. roční zúčtování zaměstnancům?

• 13. 12. 2017 13:34

Lucka82 (neregistrovaný)

Dobrý den, roční zůčtování děláno pouze z hlavního poměru, kde byla odváděna zálohová daň. Z dohod byla odváděna srážková daň. Jedna se asi o 4 zaměstnance. Takto to bylo odváděno několik let až do mého zjištění před čtrnácti dny. Nevím, co s tím. Předem děkuji za pomoc.

• 13. 12. 2017 14:35

xJ (neregistrovaný)

Správně by se mělo všechno opravit, viz § 38i zákona o daních z příjmů.
      Zaměstnanci možná platili zbytečně daně, pokud jim bylo něco vraceno v ročním zúčtování, tak by se jim pravděpodobně vracela i ta sražená srážková daň. Nebo měli a mají všichni tak vysoké příjmy, že se jim nic nevracelo? A nemají někteří zaměstnanci co případné bonusy? Počítala ta umělkyně účetní vůbec do příjmů pro nárok na bonusy i tu DPP?
      Já osobně bych opravila. Ale ta představa té opravy je šílená. Nechtěla bych se do takové situace dostat. Ten, kdo to takto prováděl by zasloužil metál.
      Třeba poradí někdo něco jiného.

• 14. 12. 2017 8:13

xy5

Proč jste dělala kontrolu po někom za několik let? To Vás pověřil zaměstnavatel? Pro letošní zúčtování daně Vám stačí zkontrolovat výplaty letošního roku, to budete muset opravit, nelze dělat v rámici ročního zúčtování. Až přijde na kontrolu FÚ a zjistí nedostatky, co s tím? Mzdy zpracovávala osoba, která už není ve firmě zaměstnaná....

• 14. 12. 2017 8:38

xJ (neregistrovaný)

Já osobně jsem se při všech možných kontrolách nesetkala s tím, že by kontrolní orgány zajímalo, kdo chybu spáchal, ale jenom to, jestli chyba byla a jestli byla odstraněna. Jestli jste se vy setkala s tím, že kontrolní orgán konstatoval: osoba, která chybu udělala už není zaměstnaná, tak nikdo za ni nenese odpovědnost a chyba se nemusí napravovat, napište.

• 14. 12. 2017 8:58

xy5

>>>>Dobrý den, roční zůčtování děláno pouze z hlavního
      >>>>poměru, kde byla odváděna zálohová daň. Z dohod byla
      >>>>odváděna srážková daň. Jedna se asi o 4 zaměstnance.
      >>>>Takto
      >>>>to bylo odváděno několik let až do mého zjištění před
      >>>>čtrnácti dny. Nevím, co s tím. Předem děkuji za
      >>>>pomoc.
      >>>

>Já osobně jsem se při všech možných kontrolách
      >nesetkala s tím, že by kontrolní orgány zajímalo, kdo chybu
      >spáchal, ale jenom to, jestli chyba byla a jestli byla
      >odstraněna. Jestli jste se vy setkala s tím, že
      >kontrolní orgán konstatoval: osoba, která chybu udělala už
      >není zaměstnaná, tak nikdo za ni nenese odpovědnost a
      >chyba se nemusí napravovat, napište.

Samozřejmě, že FÚ nezajímá konkrétní osoba, která to zavinila, jde o firmu. Ale já reagovala na dotaz, že to tato MÚ zjistila a já se zamýšlela nad tím, že přece ne každá MÚ kontroluje po svých předchůdkyních/cích, jestli správně počítaly/i mzdy (několik let zpětně). Navíc si neumím představit, jak bych to měla za několik let opravovat (je to práce na hodně dlouho). A to nemluvím, že za pár dnů jsou Vánoce a člověk má ostatní práce a jiných starostí až nad hlavu a ne aby vánoční svátky trávil nad opravou mezd, které ani sám nepočítal. Paní lituji, ale měla by to řešit s nadřízenými, její chyba to není.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).