Re: Zdaňuji příjem z pronájmu bytu?
Pokud máte byt ve společném jmění, pak se příjem z pronájmu zdaňuje u jednoho z manželů. Je jedno, jak se dohohnete a kdo bude zdaňovat. Záleží na ostatních příjmech každého z manželů, a poté určit toho, u koho bude zdanění nájmu nejoptimálnější.
Re: Zdaňuji příjem z pronájmu bytu?
Aha, dík, dobře že to vím. A jak je to v případě, že bratr a sestra vlastní každý 1 ideální polovinu pole, které pronajímají. V tomto případě to bude půl na půl, ne? Jde mi totiž o případ rodičů manžela. Vlastní společně dům, ve kterém bydlí a v patře mají nájemníka. Tchyně vlastní pole se svým bratrem. To také pronajímají. Tchán je starobní důchodce a tchyně má sice také starobní věk, ale pobírá plný invalidní důchod a má průkaz ZTP/P. Přemýšlíme, kdo bude tyto příjmy z nájmů danit, aby vyšlo co nejvýhodněji, pro ně samozřejmě :-). Tchán, jako starobní důchodce, sice nemá základní odpočitelnou položku, ale do 15ti tisíc (nebo do 20?) ročně nemusí dávat přiznání. Tchyně má zase nárok na vysoký daňový odpočet. Původně jsem si totiž myslela, že i ty příjmy z domů půjdou půl na půl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 11. 2005 14:13
Prosím o radu. Máme s manželem v os.vlastnictví byt (asi 7 let). Nyní tento byt oficiálně pronajímáme jiné osobě k bydlení. Ani my ani ona ho nemá k podnikání či v obchodním majetku. Já jsem zaměstnanec, manžel OSVČ v obchodu. Z tohoto bytu máme příjmy z tohoto pronájmu. Zdaňuji tyto příjmy? Kdo -já nebo manžel? jediné co jsem k tomu našla je § 22 odst. 1e, ale nějak tápu, není mi to vůbec jasné. Prosím o každou radu. Děkuji předem.