Re: SVJ vybourání otvoru nosné zdi
Jano,
co mu sdělili na SÚ má možná význam ve veřejnoprávní rovině. Ale spíše předpokládám, že se jedná o běžnou neznalost SÚ. Zajímalo by mne z čeho vyčetli 75%. Ve stavebním zákoně to není.
Předpokládám, že nosný panel je společnou částí domu. To najdete v Prohlášení vlastníka. Potom se aplikuje § 1175 NOZ, který vyžaduje souhlas 100% spoluvlastníků. To je v soukromoprávní rovině prakticky nesplnitelné jak píšete.
Já bych upozornil sběrače podpisů na § 1175 NOZ a nutnost 100% souhlasu s tím, že pokud zasáhne do společných částí domu, které patří i Vám, bez 100% souhlasu, bude vyzván k uvedení společných částí do původního stavu. Kladný posudek statika je nutná, nikoliv však postačující podmínka.
Doporučuji aby se členové výboru na sběrače podpisů obrátili jako členové SVJ, nikoliv jako výbor, a to doporučeně s dodejkou. Do věci napište "Neoprávněný zásah do společných částí".
Zároveň bych informoval stavební úřad, že se sběrač podpisů chystá o částečnou demolici společných částí, tj. i Vašeho majetku, bez souhlasu 100% a požádal bych je o pomoc. Aby nemohli tvrdit, že "nevěděli". Za této situace by se jim snad ani možný úplatek od sběrače nevyplatil. :-))
Hezký den!
>
>>Já bych upozornil sběrače podpisů na § 1175 NOZ a
>>nutnost 100% souhlasu s tím, že pokud zasáhne do
>>společných částí domu, které patří i Vám, bez 100%
>>souhlasu,
>>bude vyzván k uvedení společných částí do původního
>>stavu. Kladný posudek statika je nutná, nikoliv však
>>postačující podmínka.
>>
>>Doporučuji aby se členové výboru na sběrače podpisů
>>obrátili jako členové SVJ, nikoliv jako výbor, a to
>>doporučeně s dodejkou. Do věci napište "Neoprávněný
>>zásah
>>do společných částí".
>>
>>Zároveň bych informoval stavební úřad, že se sběrač
>>podpisů chystá o částečnou demolici společných částí,
>>tj. i Vašeho majetku, bez souhlasu 100% a požádal
>>bych
>>je o pomoc. Aby nemohli tvrdit, že "nevěděli". Za
>>této
>>situace by se jim snad ani možný úplatek od sběrače
>>nevyplatil. :-))
>>
>>Hezký den!
>Čistě ze zvědavosti, proč mu v tom chcete "zabránit"?
>Samozřejmě máte právo nechtít, aby vrtal do společného
>majetku. Jen by mě zajímalo, jestli máte nějaký důvod,
>proč nechcete.
Katko2,
naštěstí je to problém Jany a ne můj. :-))
Ale i já bych měl problém souhlasit.
Viděl jsem, co udělá probourání nosného panelu v několika podlažích nad sebou. Naštěstí to bylo jen ve výukovém filmu, ale proč riskovat? Ví se určitě, že někdo si již tajně podobnou úpravu neprovedl?
Kdyby se něco stalo, tak to bude hrazeno primárně z prostředků na správu, které skládají všichni členové SVJ, tj. i z mých peněz. Až potom se možná něco vymůže po škůdci. Ale při stavu našeho soudnictví je to na několik let.
Pokud nějaký šmejd chce nakládat s mým majetkem bez mého souhlasu a bez mého vědomí, tak jsem z principu proti.
Jeden otvor do nosného panelu asi statiku nenaruší. Co když zájemců o podobné otvory bude víc? To už statik určitě nepovolí. Co takovým členům SVJ potom říci?
Hezký den!
Tady to není nijak lehké. Je nás tady 64 vlastníků z toho jednomu se zamítl tento otvor - uposlechl a další si to udělal načerno a na upozornění výboru si dodatečně vyběhal stavební povolení a sehnal podpisy. Výbor úplně mimo a stavební úřad na náš nesouhlas nijak nereagoval. A máme to tady znova, ale chytlo se to v začátku a to tím způsobem, že se jedna důchodkyně přišla zeptat, že něco podepsala jestli nevíme co tam bylo.
Pane Pavle máte pravdu, že by dveře mezi kuchyní a pokojem chtěla polovina baráku a co potom. Staří lidé řeknou, že už je jim to jedno, ale jednou místo nich bude bydlet někdo, kdo zrovna tyto dveře bude chtít také vybourat. A co potom. Děkuji za radu a přeji hezký večer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 12. 2017 22:12
Dobrý den, prosím o radu.
Jsme SVJ a jeden vlastník sbírá podpisy na to, aby mohl vybourat otvor na dveře v nosném panelu / 7 podlaží a jedná se o 3 podlaží/ Nás jako výbor obešel, že mu bylo řečeno na SÚ, že potřebuje podpisy 75% vlastníků a bude vše v pořádku. Výbor jako když není a nebo ví, že by s tím výbor nesouhlasil. Má statický posudek a na zadní stranu sbírá podpisi bez nějaké hlavičky a popisu o co se jedná. A lidé jen podepisují. Ve stanovách jsem nic nenašla. Nevím co dělat, aby se tomu zabránilo. Prý nemusí být ani podpis obou manželů pokud jsou spoluvlastníky.