Re: Přepočet EUR na Kč
pro přepočet čeho - úhrady, zaúčtování? do účta berete kurz ČNB pro datum vystavení daň dokladu. Já bych pro úhradu vzala tuto čátku v Kč a tu poslala. Ale jestli je to 100% správně nevím. Když mám já fa v EUR, tak do účta převedu kurzem vystavení dokladu, a když platím EUR tak kurzem za který EUR nakoupím (nakupuji průběžně na jednotlivé úhrady, nikoliv do zásoby). Kdybych to měla platit pak v Kč, tak bych vzala tu přepočtenou hodnotu a tu zaplatila. Přinejmenším si ušetříte kurzový rozdíl, s tím se bude muset vyrovnat protistrana.
Zajímá mě vyjádření i ostatních, doufám, že se ještě někdo ozve.
Re: Přepočet EUR na Kč
V každém případě musíte mít ve své interní směrnici stanoveno, jakým kurzem budete takovéto faktury vystavené v cizí měně přepočítávat - buď denním ČNB, nebo pevným (k 1.dni v měsíci, čtvrtl.,pololetí nebo roční). Další možnost je, že můžete použít i kurz Vaší banky.
Podle této směrnice ale musíte postupovat celý kalendářní/hospodářský rok.
Jelikož máte fa v cizí měně - kurzovým rozdílům se tedy asi nevyhnete v žádném případě, protože při vystavení fa např. nelze použít kurz Vaší banky (ten můžete použít jen při vyloženě bank.pohybech)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 11. 2005 8:45
Dobrý den, prosím o radu.
Mám fakturu ze zahraničí za službu v EUR a s dodavatelem jsme se dohodli, že tato mu bude zaplacena v Kč. Poraďte mi, jaký mám použít kurz pro přepočet?
Děkuji všem.