Přepočet EUR na Kč

• (neregistrovaný)

16. 11. 2005 8:45

Dobrý den, prosím o radu.

Mám fakturu ze zahraničí za službu v EUR a s dodavatelem jsme se dohodli, že tato mu bude zaplacena v Kč. Poraďte mi, jaký mám použít kurz pro přepočet?

Děkuji všem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 11. 2005 10:47

Verča (neregistrovaný)

Re: Přepočet EUR na Kč
      pro přepočet čeho - úhrady, zaúčtování? do účta berete kurz ČNB pro datum vystavení daň dokladu. Já bych pro úhradu vzala tuto čátku v Kč a tu poslala. Ale jestli je to 100% správně nevím. Když mám já fa v EUR, tak do účta převedu kurzem vystavení dokladu, a když platím EUR tak kurzem za který EUR nakoupím (nakupuji průběžně na jednotlivé úhrady, nikoliv do zásoby). Kdybych to měla platit pak v Kč, tak bych vzala tu přepočtenou hodnotu a tu zaplatila. Přinejmenším si ušetříte kurzový rozdíl, s tím se bude muset vyrovnat protistrana.
      Zajímá mě vyjádření i ostatních, doufám, že se ještě někdo ozve.

• 16. 11. 2005 14:45

Anonymní (neregistrovaný)

Nevím jakým způsobem budete platit.Hotově nebo převodem.Pokud převodem,tak si nemusíte dělat starost s kurzem.I z korunového účtu můžete platit v EUR a banka to přepočíta podle svého kurzu.

• 16. 11. 2005 22:51

Aňa (neregistrovaný)

V každém případě musíte mít ve své interní směrnici stanoveno, jakým kurzem budete takovéto faktury vystavené v cizí měně přepočítávat - buď denním ČNB, nebo pevným (k 1.dni v měsíci, čtvrtl.,pololetí nebo roční). Další možnost je, že můžete použít i kurz Vaší banky.
      Podle této směrnice ale musíte postupovat celý kalendářní/hospodářský rok.
      Jelikož máte fa v cizí měně - kurzovým rozdílům se tedy asi nevyhnete v žádném případě, protože při vystavení fa např. nelze použít kurz Vaší banky (ten můžete použít jen při vyloženě bank.pohybech)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).