Osvobozený příjem, resp.uznatelný náklad

• (neregistrovaný)

16. 11. 2005 9:44

Je možné, aby si živnostník dal do nákladů pomoc rodinného příslušníka(ů), pracujícího v závislé činnosti v jiném oboru než bude podstata poskytnuté pomoci? Ve výši max. 20 000Kč na jednoho, jak je stanoveno v §10 Ostatní příjmy odst.3.
    Rodinný příslušník, který poskytl pomoc nebude odvadět pojistné ani daň z této částky. Chápu to správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 11. 2005 14:48

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Osvobozený příjem, resp.uznatelný ná
      Bohužel zdá se mi, že k tomuto tématu se chce málokdo vyjadřovat. Také by mě to zajímalo.

• 16. 11. 2005 16:27

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxxxxxxxx
      Je to možné, ale mělo by to být spíš výjimečné - jedná se o cosi jako o "výpomoc mezi občany" - to jsem koupila už hodně dávno na nějakém školení. 1x ročně toto používám , např. jednorázová výpomoc po malířích (malováno v provozních prostorách), nebo oprava nábytku..... nyní to chci použít na údržbu PC nebo tak nějak, ... zatím jsem nikdy nepoužila částku vyšší jak 5000,- Kč, FÚ to prošlo, SP a ZP se z toho neodvádí. Určitě jsme tady na netu o tom diskutovali,...

• 16. 11. 2005 16:56

Anonymní (neregistrovaný)

Dovolila bych si podotknout,že takto si může každý ponížit náklady v podstatě neomezeně...Třeba 5 lidí,každý 20 tis.,které mají osvobozeny od daně...To je i 100 tis. do nákladů...Měla jsem kvůli tomuto oplétačky s finančákama a jednoznačně doporučuji uplatnit a uhradit srážkovou daň...Pak je to teprve daňově uznatelný náklad pro OSVČ nebo firmu.

• 16. 11. 2005 19:14

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxxxxxx
      Jistě, pokud uplatníte srážkovou daň, pak to ovšem znamená, že jste měli uzavřenou pravděpodobně dohodu o prov. práce. Ovšem i zde můžete narazit ve vztahu k FÚ a to co se týče smluvené odměny a osob blízkých. Ovšem tazatel o tomhle řešení (vztah podle zák. práce) neuvažuje. Pokud prokáže, že je to výdaj na zajištění a udržení příjmů z živnosti, tak nevidím důvod, proč by to neměl před FÚ obhájit. Jistě, bude mít výdajový doklad, že dotyčnému zaplatil za ....... jednorázovou výpomoc.... a hlavně pokud takto "nezaměstná" opravdu celou rodinu vč. pejska a kočičky, .... podle mne je to výhodné mimo jiné také proto, že pokud OSVČ nevede mzdovou agendu, nemusí ji kvůli jednorázovce zavádět...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).