Re: Osvobozený příjem, resp.uznatelný ná
xxxxxxxxxxxxx
Je to možné, ale mělo by to být spíš výjimečné - jedná se o cosi jako o "výpomoc mezi občany" - to jsem koupila už hodně dávno na nějakém školení. 1x ročně toto používám , např. jednorázová výpomoc po malířích (malováno v provozních prostorách), nebo oprava nábytku..... nyní to chci použít na údržbu PC nebo tak nějak, ... zatím jsem nikdy nepoužila částku vyšší jak 5000,- Kč, FÚ to prošlo, SP a ZP se z toho neodvádí. Určitě jsme tady na netu o tom diskutovali,...
Dovolila bych si podotknout,že takto si může každý ponížit náklady v podstatě neomezeně...Třeba 5 lidí,každý 20 tis.,které mají osvobozeny od daně...To je i 100 tis. do nákladů...Měla jsem kvůli tomuto oplétačky s finančákama a jednoznačně doporučuji uplatnit a uhradit srážkovou daň...Pak je to teprve daňově uznatelný náklad pro OSVČ nebo firmu.
xxxxxxxxxxx
Jistě, pokud uplatníte srážkovou daň, pak to ovšem znamená, že jste měli uzavřenou pravděpodobně dohodu o prov. práce. Ovšem i zde můžete narazit ve vztahu k FÚ a to co se týče smluvené odměny a osob blízkých. Ovšem tazatel o tomhle řešení (vztah podle zák. práce) neuvažuje. Pokud prokáže, že je to výdaj na zajištění a udržení příjmů z živnosti, tak nevidím důvod, proč by to neměl před FÚ obhájit. Jistě, bude mít výdajový doklad, že dotyčnému zaplatil za ....... jednorázovou výpomoc.... a hlavně pokud takto "nezaměstná" opravdu celou rodinu vč. pejska a kočičky, .... podle mne je to výhodné mimo jiné také proto, že pokud OSVČ nevede mzdovou agendu, nemusí ji kvůli jednorázovce zavádět...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 11. 2005 9:44
Je možné, aby si živnostník dal do nákladů pomoc rodinného příslušníka(ů), pracujícího v závislé činnosti v jiném oboru než bude podstata poskytnuté pomoci? Ve výši max. 20 000Kč na jednoho, jak je stanoveno v §10 Ostatní příjmy odst.3.
Rodinný příslušník, který poskytl pomoc nebude odvadět pojistné ani daň z této částky. Chápu to správně?