Nákup automobilu na úvěr v DE

• (neregistrovaný)

16. 11. 2005 9:58

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak zapsat do daňové evidence nákup automobilu na úvěr (splatný ve 40 měsíčních splátkách). Napadlo mě jedno řešení, ale nevím, jestli je to možné:
    1. záloha 40000 - nedaňový výdaj - nákup dlouh. HM
    2. jednotlivé splátky 4000 - nedaňový výdaj - nákup dlouh. HM
    3. do evidence majetku zařadím automobil v celkové ceně 200000 hned v roce 2005 a začnu ho odepisovat.

Nebude vadit, když potom ale například v roce 2005 budu mít ve výdajích za dl.HM 52000, ale v evidenci hmotného majetku bude nově zařazen majetek za 200000? A v dalších letech budu mít ve výdajích za dl. HM určité částky (za jednotlivé splátky), ale nový majetek mi přitom nepřibude do evidence žádný?

Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 11. 2005 10:14

Tom (neregistrovaný)

Re: Nákup automobilu na úvěr v DE
      Ano, Vaše řešení je podle mě správné. Splátky i zálohu účtovat jako nedaňové výdaje. Ale úroky z uvěru jsou daňově uznatelné. Jinak hodnota majetku na jedné straně bude vyrovnáná úvěrem, který v daňovém přiznání uvedete. Pokud v tomto případě existují i jiná řešení rád se poučím.

• 16. 11. 2005 10:53

bdm (neregistrovaný)

*** Majetek zařadíte dnem uvedení do užívání a v ceně dle kupní smlouvy - tak máte uvedeno v bodě 3). To, co vydáváte, jsou ale podle mě splátky úvěru. Takže v momentě přijetí úvěru Vám vznikne závazek vůči bance (nebo společnosti, poskytující úvěr), který postupně splácíte.***

• 16. 11. 2005 15:43

Jana (neregistrovaný)

Ano, v momentě uhrazení zbývající ceny automobilu úvěrem mi vznikl závazek hradit splátky. Jak ale promítnout celou částku do "nedaňových výdajů na nákup hmotného majetku", když ve skutečnosti byla uhrazena pouze záloha ve výši 40000. Peníze z úvěru jsme ve skutečnosti nepřijali, společnost částku rovnou poukázala na účet prodejce automobilu. Vyřešila jsem to tak, že jednotlivé splátky toho úvěru zaúčtuji jako výdaje na nákup HM, úroky jako režjní výdaje. Víte někdo nějaký jiný postup jak dostat celou částku do výdajů na HM?

• 16. 11. 2005 15:50

bdm (neregistrovaný)

*** Nevím, co kam chcete promítat. Auto zařadíte do majetku dle kupní smlouvy a do nákladů se Vám dostane prostřednictvím odpisů. Peníze, které hradíte, jdou na úhradu závazku, který Vám vznikl (neovlivňující ZD). DE po Vás nepožaduje nic víc :-)) ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).