Re: náhrada ztráty n výdělku
Vše je tady: https://www.koop.cz/reseni-skod/zakonne-pojisteni-zamestnavatele
Na Kooperativu musíte odeslat:
- hlášení pojistné události
- záznam o úrazu (popřípadě hlášení změn)
- náhrada za ztráty na výdělku - tu vyplníte vy i OSSZ (pozor na to, že OSSZ někdy vypsání 3 čísel trvá i měsíc!)
- potvrzení lékaře o příčinné souvislost PN s PÚ (dáte zaměstnanci, ten to nechá u doktora potvrdit a přinese vám zpátky)
- posudek o bolestném (totéž jak potvrzení o přícinné souvislosti)
- vyúčtování lékařských nákladů (bolestné a ta souvislost se většinou platí, vše zaměstnanci proplatí KOOPERATIVA, jen je nutné tyto doklady přiložit k dopisu)
- výpis z účtu, že máte zaplaceno pojištění u KOOPERATIVY za čtvrtletí, kdy se úraz stal...
...pokud KOOPERATIVA bude něco dalšího potřebovat, tak se ozvou..., udělejte si pro jistotu od všeho kopie
Nemáte zač, poprvé jsem v tom také plavala. Teď obesílám KOOPERATIVU minimálně 1x měsíčně :(
Potom jen pozor na to, že pokud peníze vyplácí KOOPERATIVA rovnou zaměstnanci, tak mu potom v roce přijetí těch peněz nesmíte udělat roční zúčtování daní. Bohužel si zaměstnanec musí podat daňové přiznání a ke svému výdělku připočítat i náhradu za ztrátu na výdělku.
Veroniko, máte prosím zkušenost s dodatečnou léčbou původně již uzavřeného prac. úrazu? Náš zaměstnanec musel nastoupit na prac. neschopnost po roce od původně ukončeného léčení, na jaře jde na operaci. Zaslala jsem na Kooperativu žádost o proplacení náhrady za první měsíc této následné PN, i s kopií dokladu od ošetřujícího lékaře o tom, že se jedná o léčbu tohoto dřívějšího úrazu a záznam o pokračování, do dokladů jsem uvedla číslo úrazu přidělené Kooperativou při původní náhradě. Zatím se nic neděje, nepřišly ani peníze, ani výzva k doplnění něčeho, co by Kooperativa požadovala.
Tak teď jsem se dozvěděla úplně nové info - onoho zaměstnance prý operovat nebudou, následkem úrazu má v rameni artrózu, takže se zřejmě bude řešit jako nemoc z povolání a žádost o ID. To bude pro mě zase něco úplně nového k nastudování, nemoc z povolání jsem ještě nedělala. (a to jde o mladého kluka, 35 let... ach jo)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 1. 2018 9:10
Prosím moc o radu - pro koop. vyplňuji náhradu ztráty na výdělku a není mi jasný bod 4 - skuteně musím mít částku nemocenské od OSSZ? A pak bod 8 - musím mít já body od lékaře??! A to vyplním já?
Děkuji mockrát