Re: Rodičovská na 2 roky
Pro upřesnění - do kdy máte u svého zaměstnavatele nahlášeno, že budete čerpat rodičovskou dovolenou?
Po dobu čerpání rodičovské dovolené za Vás platí zdravotní pojištění stát. Tj. max. do 3 let věku dítěte
Pokud osoba pobírá rodičovský příspěvek, tak po dobu pobírání rodičovského příspěvku platí zdravotní pojištění stát. Tj. max. do 4 let věku dítěte (zjednodušeně řečeno). Proto hodně rodičů, i když pobírají nejvyšší možný příspěvek, si ho ke konci rozvrhnou tak, aby pobírali minimální částku (třeba 50-100 Kč) do 4 let věku dítěte a nemuseli třeba při kratším pracovním úvazku řešit dopočet zdravotního pojištění do tzv. minima.
Sociální pojištění za Vás nikdo po dobu rodičovské dovolené ani po dobu čerpání rodičovského příspěvku neplatí. Ani si nemusíte sociální pojištění platit sama.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 1. 2018 13:02
Dobrý den,mám dotaz jestli to lze tak udělat.Dala sem si rodičák na 2roky,kvuli penězum aby mi šla ta vyšší částká(splácim úvěr ) ale budu s ním do 3let dítěte doma ale zadarmo.Přihlásila sem se akorát jiným kodem u VZP ale nevim jestli mám nějak řešit sociální?Aby mi pak někdo neřekl že jsem si měla platit něco?Rodičák mi skončil 10.12.2017 ale šéf mi drží místo takže se letos v prosinci zase vrátim.Děkuji za odpověd.