FV za prosinec vystavená v lednu-Pohoda

• (neregistrovaný)

12. 1. 2018 21:14

Dobrý den,

potřebovala bych poradit od zkušenějších a ujasnit si následující situaci. Vydaná faktura 3.1.2018 se zdanitelným plněním k 31.12.2017. Jak tuto fakturu zadat v účetním systému Pohoda? Číselná řada je roku 2017 což je správně, pokud ovšem zadám tuto vystavenou fakturu tak jak je tak se domnívám, že DPH mi Pohoda sice správně odvede v prosinci, ale pokud jde o daň z příjmu tak vzhledem k datu se mi to již nezapočítá do roku 2017, ale 2018. Je tomu tak? Uvažuji správně? Jak byste postupovali vy? Předem moc děkuji za každou radu a tip.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2018 21:20

.. (neregistrovaný)

Re: FV za prosinec vystavená v lednu-Poh
      Zadejte datum účetního případu také 31.12.2017
      Pak půjde výnos do roku 2017

• 12. 1. 2018 21:37

Milada M (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. To mě samozřejmě také napadlo, ale nejsem si příliš jista"čistotou" takovéto úpravy. Přeci jen, datum vystavení bude jiné než fyzicky na papíře. A změnit datum na Vydaných fakturách nelze, protože již byly odeslány odběratelům.

• 12. 1. 2018 22:02

.. (neregistrovaný)

Ale na faktuře není uvedeno datum zaúčtování, není důvod ho na fakturu uvádět. Toto datum je uvedeno v účetnictví dodavatele.
      A datum vystavení dokladu se nemusí rovnat datu zaúčtování. Stejně tak, jako se datum vystavení dokladu nemusí rovnat DUZP.

• 12. 1. 2018 22:44

Milada M. (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. My si asi nerozumíme, nejedná se o fakturu přijatou, ale fakturu vydanou. Tedy já jsem dodavatel. Zjednodušeně řečeno, potřebuji fakturu vydanou, která je vystavena v Excelu ( s daty viz výše ) dostat do účetnictví v programu Pohoda. Bohužel osoba, která to vydávala to vydala takhle blbě s datumem již v novém roce a nikoli k 31.12.2017 jak bych to vystavovala já a tento problém by nenastal. Bohužel faktury již byly odeslány odběratelům ( služba ) čili potřebuji z toho nějak nejelegantněji vybruslit aby to bylo účetně správně a zároveň aby Pohoda FV v roce 2018 ( s číselnou řadou 2017 ) zahrnula do příjmovky v roce 2017.

• 13. 1. 2018 7:11

h,p (neregistrovaný)

Pokud zadáte fakturu s datem vystavení 2018, DUZP a datum účetního případu 2017, půjde do výnosů 2017.

• 13. 1. 2018 13:40

.. (neregistrovaný)

>>Ale na faktuře není uvedeno datum zaúčtování, není
      >>důvod ho na fakturu uvádět. Toto datum je uvedeno v
      >>účetnictví dodavatele.
      >>A datum vystavení dokladu se nemusí rovnat datu
      >>zaúčtování. Stejně tak, jako se datum vystavení
      >>dokladu
      >>nemusí rovnat DUZP.
      >>

>Děkuji za odpověď. My si asi nerozumíme, nejedná se o
      >fakturu přijatou, ale fakturu vydanou. Tedy já jsem
      >dodavatel. Zjednodušeně řečeno, potřebuji fakturu
      >vydanou, která je vystavena v Excelu ( s daty viz výše )
      >dostat do účetnictví v programu Pohoda. Bohužel osoba,
      >která to vydávala to vydala takhle blbě s datumem již v
      >novém roce a nikoli k 31.12.2017 jak bych to
      >vystavovala já a tento problém by nenastal. Bohužel faktury již
      >byly odeslány odběratelům ( služba ) čili potřebuji z
      >toho nějak nejelegantněji vybruslit aby to bylo účetně
      >správně a zároveň aby Pohoda FV v roce 2018 ( s
      >číselnou řadou 2017 ) zahrnula do příjmovky v roce 2017.

Já Vám rozumím naprosto přesně. Jen Vy mi asi nerozumíte. Nebo nechcete rozumně a nechceti si to sama vyzkoušet v programu

V SW Pohoda máte u vydaných faktur čtyři data
      Datum vystavení
      Datum zd. plnění
      Datum účetního případu
      Datum splatnosti

Musíte zadat :

Datum vystavení - aktuální - nic neovlivňuje, je to jen datum vystavení nějakého dokladu
      Datum zd. plnění - podle data, kdy došlo k DUZP či DPPD - odrazí se v Přiznání k DPH + v Kontrolním hlášení
      Datum účetního případu - u vystavených dokladů se v podstatě rovná DUZP, je to datum, ke kterému plnění vstoupí do účetního deníku
      Datum splatnosti - dle smlouvy

Pokud si to sama neodkontrolujete v evidenci DPH, v účetním deníku, tak je zde každá rada marná.

Musíte se naučit zjistit, co které datum v SW Pohoda ovlivňuje. Pokud ne, tak jste ztracená. A není člověka, který by Vám mohl pomoci.

Přeji pěknou sobotu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).