Re: jednorázový příjem ze smlouvy a daň
Ještě jsem zapomněl a nevím, jestli to má vliv na správnost odpovědi, ale měl jsem příjem z dohody o provedení práce, tak jestli se pak ty příjmy k daňovému přiznání např.nesčítají? Jinak mi mzdová účetní říkala, že pokud mám příjem jen z dohody, že se o daňové přiznání nemusím starat.
Děkuji
Z.o daních z příjmů § 38g odst.1 a 2?
Zatím nikdo nereaguje, v historii jsem si našel podobné, ale je to dost stará diskuze, tak jestli se na to vztahuje:
Zákon o daních z příjmů § 38g odstavec 1 a odstavec 2
Chápu to správně, že ale pokud bych daňové přiznání podával, tak bych sem pak musel pod § 10 tento příjem (5000Kč) zahrnout? Ale jinak daň.přiznání podávat nemusím?
Asi jsem se do toho ještě více zamotal, pomůžete, prosím?
můžete mi, prosím, někdo poradit?
Prosím Vás o radu nebo i názor, nasměrování...
Děkuji
Re: můžete mi, prosím, někdo poradit?
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>prosím znalé o odpověď na moji otázku:
>>>>>>Jsem odpovědný zástupce pro s.r.o. Mám s nimi smlouvu
>>>>>>dle NOZ na výkon odpovědného zástupce. Je zde roční
>>>>>>odměna ve výši 5.000,--., kterou mi v prosinci
>>>>>>vyplatili
>>>>>>proti podpisu na pokladním dokladě. Já mám svoji
>>>>>>živnost pozastavenou. Jsem už starobní důchodce.
>>>>>>Musím
>>>>>>tento příjem zdanit? Musím si podat daňové přiznání
>>>>>>sám?
>>>>>>Mockrát děkuji, kdo mi poradíte nebo kde mám hledat?
>>>>>Ještě jsem zapomněl a nevím, jestli to má vliv na
>>>>>správnost odpovědi, ale měl jsem příjem z dohody o
>>>>>provedení práce, tak jestli se pak ty příjmy k
>>>>>daňovému
>>>>>přiznání např.nesčítají? Jinak mi mzdová účetní
>>>>>říkala, že
>>>>>pokud mám příjem jen z dohody, že se o daňové
>>>>>přiznání
>>>>>nemusím starat.
>>>>Chápu to správně, že ale pokud bych daňové přiznání
>>>>podával, tak bych sem pak musel pod § 10 tento příjem
>>>>(5000Kč) zahrnout? Ale jinak daň.přiznání podávat
>>>>nemusím?
>>U té dohody jste podepisoval prohlášení k dani (
>>růžový papír)?
>Ano, podepsal
Má nějaký vliv, jestli je u dohody růžové prohlášení podepsané (jde mi pro letošní rok).
Ano, vliv to má na to, že pokud byste u DOPP, kdy odměna je vyšší jak 10.000,-Kč/měsíc neměl podepsané Prohlášení poplatníka daně, tak byste měl povinnost podat Přiznání k dani z příjmu FO.
Ke smlouvě uzavřené podle NOZ na výkon odpovědného zástupce - zde bych nechala raději odpověď na právníka či daňového poradce.
Zcela laický názor - jeví to známky podnikání, pokud ano tak měla být registrace na FÚ k dani z příjmu FO, oznámení na ČSSZ o zahájení činnosti OSVČ, oznámení na ZP o zahájení činnosti OSVČ + podání DAP (příjmy § 6 + příjmy § 7 ZDP) či oznámení dle § 136 odst. 5) Daňového řádu, podání Přehledu na ČSSZ a podání Přehledu na ZP. Ale jak jsem psala, bylo by lepší, aby poradil v tomto případě někdo znalejší.
Re: můžete mi, prosím, někdo poradit?
Mockrát děkuji, jsem Vám vděčný za odpověď i byť prohlašujete, že je to laický názor. Dohody byly do 10tis.za měsíc a bylo podepsané růžové prohlášení. Dań byla 0Kč.
Tak si myslíte, že na jednorázovou částku 5tis.Kč za odpovědného zástupce se nedá aplikovat Zákon o daních z příjmů § 38g odstavec 1 a odstavec 2?
Pokud by se to muselo danit, tak jsem si myslel, že bych to dal pod
§ 10.
Paní/-e .. můžete mi prosím sdělit jen Váš názor, co kdyby se smlouva sepsala bezúplatně? V zák.odměna nikde jako podmínka není...
Ještě jednou děkuji
Re: odpovědný zástupce dle NOZ_daně
Dohody byly do
>10tis.za měsíc a bylo podepsané růžové prohlášení. Dań byla
>0Kč.
>Tak si myslíte, že na jednorázovou částku 5tis.Kč za
>odpovědného zástupce se nedá aplikovat Zákon o daních z
>příjmů § 38g odstavec 1 a odstavec 2?
>Pokud by se to muselo danit, tak jsem si myslel, že
>bych to dal pod
>§ 10.
>Paní/-e .. můžete mi prosím sdělit jen Váš názor, co
>kdyby se smlouva sepsala bezúplatně? V zák.odměna nikde
>jako podmínka není...
>Ještě jednou děkuji
Pod § 10 ZDP to dle mého názoru nepůjde, protože tam je uvedeno, že se podle něj zdaňují příjmy v případě, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9 - a zde to vypadá na příjem podle § 7 ZDP.
Pokud jste měl při podepsaném Prohlášení u odměny z DOPP daň ze závislé činnosti nulu, pak v případě, kdy podáte své DAP, do kterého započtete všechny odměny z DOPP + příjem ze smlouvy dle NOZ 5.000,- Kč, tak po uplatnění slevy na dani nebudete nic doplácet.
A při výši 5.000,-Kč k odměně z DOPP s podepsaným Prohlášením poplatníka daně ani nemáte povinnost podávat Přiznání k dani z příjmu FO ( § 38g/2 ZDP )
Jediné, co se obávám, aby se na Vás nevztahovaly ostatní povinnosti z důvodu, že jako OSVČ vykonáváte nějakou činnost. Tohle si prostě nedovolím posoudit.
Re: odpovědný zástupce dle NOZ_daně
Zdravotní pojištění v případě, kdy uplatníte výdaje % z příjmů ve výši 40% podle § 7 ost. 7) ZDP + zařazení do kategorie "státní" pojištěnec pro ZP, mi vychází na doplatek 200,- Kč / rok.
Nevím, zda by Vám od "papírování" pomohla smlouva, kde byste se zavázal být odpovědným zástupcem bezúplatně. Protože činnost odpovědného zástupce již děláte, takže pro ZP i pro ČSSZ jste zahájení samostatné výdělečné činnosti již započal. A pro FÚ jste také již započal vykonávat činnost, která je zdrojem příjmů ze samostatné činnosti. Nevidím smysl v tom se zpětně všude zaregistrovat a pak se zase pro rok 2018 "odregistrovat".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 1. 2018 13:14
Dobrý den,
prosím znalé o odpověď na moji otázku:
Jsem odpovědný zástupce pro s.r.o. Mám s nimi smlouvu dle NOZ na výkon odpovědného zástupce. Je zde roční odměna ve výši 5.000,--., kterou mi v prosinci vyplatili proti podpisu na pokladním dokladě. Já mám svoji živnost pozastavenou. Jsem už starobní důchodce. Musím tento příjem zdanit? Musím si podat daňové přiznání sám?
Mockrát děkuji, kdo mi poradíte nebo kde mám hledat?