Re: Úmrtí OSVČ
Děkuji za odpověď, to mi řekl i právník, ale toto mi poradil zprávce daně. Že dokud nebudeme mít umrtní list s datem umrtí máme podávat dále. A následně se opraví. Co máme tedy dělat? Zástupce dcera, která je přímím účastníkem dědickkého řízení si vyřizuje živnosteský list, ale dle sdělení právníka nemůže podnikání převzít dříve než doběhne dědické řízení. Klient byl plátce DPH a není možné bez umrtního llistu ani odhlásit dodavatele elekřiny, plynu,...Takže pokračují v podnikání vč. EET. Moc prosím o pomoc. Děkuji MZ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
20. 1. 2018 12:25
Dobrý den, umřel mi klient OSVČ FOP vede daňovou evidenci a má zaměstnance. Umřel mimo domov a náhle a nebylo na místě možné určit datum úmrtí. Pozůstalí i já účetní jsme chtěli hlásit na všechny úřady okamžitě, ale nikde se s námi bez úmrtního listu s datem úmrtí nechtěli bavit. Probíhal soud o určení data úmrtí a nyní je to již 4 měsíc a my stále úmrtní list nemáme k dispozici. Nešel tedy nahlásit ani zástupce na živnostenském úřadě, který bude v podnikání pokračovat do 3 měsíců od úmrtí OSVČ a který bude po ukončení dědického řízení již pod svým IČ v podnikání pokračovat. Na FÚ a všech institucích mi poradili pouze že mám vše zpracovávat a pokračovat v zasílání DPH, kontrolního hlášení, přehledů,…. přes svou datovou schránku kde mám plnou moc. Nyní jsem zjistila, že se již nedostanu na podnikatelský účet a nemohu provést platby odvodů. Zřejmě již doběhl soud a úřad co úmrtní list vystavuje tuto informaci poslal dále. My stále nemáme nic v ruce. Již jsme to řešili i s právníkem a ten nám také potvrdil, že musíme počkat. Když živnost zruší zpětně k datu úmrtí a není nahlášen zástupce jde to nahlásit zpětně? Máte prosím nějaké zkušenosti s touto smutnou událostí?? Děkuji předeme za jakoukoliv radu. Pěkný víkend M