Úmrtí OSVČ

• (neregistrovaný)

20. 1. 2018 12:25

Dobrý den, umřel mi klient OSVČ FOP vede daňovou evidenci a má zaměstnance. Umřel mimo domov a náhle a nebylo na místě možné určit datum úmrtí. Pozůstalí i já účetní jsme chtěli hlásit na všechny úřady okamžitě, ale nikde se s námi bez úmrtního listu s datem úmrtí nechtěli bavit. Probíhal soud o určení data úmrtí a nyní je to již 4 měsíc a my stále úmrtní list nemáme k dispozici. Nešel tedy nahlásit ani zástupce na živnostenském úřadě, který bude v podnikání pokračovat do 3 měsíců od úmrtí OSVČ a který bude po ukončení dědického řízení již pod svým IČ v podnikání pokračovat. Na FÚ a všech institucích mi poradili pouze že mám vše zpracovávat a pokračovat v zasílání DPH, kontrolního hlášení, přehledů,…. přes svou datovou schránku kde mám plnou moc. Nyní jsem zjistila, že se již nedostanu na podnikatelský účet a nemohu provést platby odvodů. Zřejmě již doběhl soud a úřad co úmrtní list vystavuje tuto informaci poslal dále. My stále nemáme nic v ruce. Již jsme to řešili i s právníkem a ten nám také potvrdil, že musíme počkat. Když živnost zruší zpětně k datu úmrtí a není nahlášen zástupce jde to nahlásit zpětně? Máte prosím nějaké zkušenosti s touto smutnou událostí?? Děkuji předeme za jakoukoliv radu. Pěkný víkend M

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).