Re: smlouva o dílo
Tak asi by pro Vás bylo nejsnazší, kdybyste se společností uzavřel dohodu o provedení práce s podepsaným prohlášením k dani a měsíční odměnou do 10 tisíc. Potom byste se totiž vyhnul všem problémům, neplatil žádnou daň a nemusel se obávat, že možná podnikáte načerno.
Řeší se to zde pravidelně, u těchto prací je těžké na dálku určit, zda se jedná o §10 - příjem z příležitostné činnosti a je to tedy bez odvodů soc. a zdrav. pojistného a přihlašování na úřady a nebo zda bude činnost klasifikována jako podnikání a bude spadat pod §7 s povinností se registrovat na úřady a odvádět soc. a zdrav. pojištění.
>Pane Pájo,
bude to jen jeden měsíc ale nevadí, že je ta cena nad 20000,-? Já bych to do DP napsal ale jenom aby mě kvůli tomu z Finančáku nepopotahovali, že jsem překročil limit. Penízky jsou za službu lákáve ale pořád nevím jestli mám kejvnout. Díky ještě za názor. Josef
>>
>>
>>Řeší se to zde pravidelně, u těchto prací je těžké na
>>dálku určit, zda se jedná o §10 - příjem z
>>příležitostné činnosti a je to tedy bez odvodů soc. a
>>zdrav.
>>pojistného a přihlašování na úřady a nebo zda bude
>>činnost
>>klasifikována jako podnikání a bude spadat pod §7 s
>>povinností se registrovat na úřady a odvádět soc. a
>>zdrav. pojištění.
>
>já bych to jako podnikání neviděl, pán píše
>jednorázová akce, v jednom měsíci, toť můj názor
Kdyby to bylo do 30000, bylo by to osvobozeno.
Může to být za víc, ale pak musíte podat DP (ale jak jste sám psal vzhledem ke slevě žádné daně platit nebudete). Do § 10.
To jestli v tom nějaký horlivý úředník bude hledat závislou činnost a ne jednorázovou akci, částka neovlivní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
23. 1. 2018 12:17
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem starobní důchodce, nikde nepracuji a kamarád mě nabídl abych v jejich firmě udělal generální úklid a opravy. Jak dlouho bych pracoval je na mě , jak to stihnu a nabízí mě 35000,-Kč. Mohu na to přistoupit. Neporuším nějaký paragraf? Děkuji. Josef