RZD - úroky z úvěru

• (neregistrovaný)

26. 1. 2018 10:25

Dobrý den,
    prosím o radu,
    postavili jsme s manželem dům, ve kterém bydlíme, ale ještě nemáme kolaudaci. Jiné bydlení nemáme. Na dům jsme si brali úvěr.

Ptám se mohu uplatnit úroky z úvěru v RZD, pokud nemáme kolaudaci domu? Já si myslím, že ano, ale mzdová účetní má jiný názor.

Děkuji

Kuba

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 1. 2018 10:48

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: RZD - úroky z úvěru_"před kolaudací"
      https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1554654

• 26. 1. 2018 11:04

Kuba 33 (neregistrovaný)

Děkuji Vám.
      Jsem nějaký nechápavý, čtu zákon stále dokola. Takže, když jiné bydlení nemám a bydlím v domě, kde k vůli drobným chybičkám nemám hotovou kolaudaci, nemohu úroky z úvěru uplatnit?? Trvalé bydliště již mám na této adrese.

• 26. 1. 2018 11:26

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Podle zákona o daních z příjmů při uplatnění úroků jako nezdanitelné části základu daně by mělo postačit, pokud budete v domě bydlet po kolaudaci. Zcela přesně je to v ZDP uvedeno takto:
      ... v případě výstavby, změny stavby nebo koupě rozestavěné stavby užíval předmět bytové potřeby k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů po splnění povinností stanovených zvláštním právním předpisem pro užívání staveb ...
      Doložit tuto skutečnost máte (mimo jiné) v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v § 15 odst. 3 písm. a) ZDP stavebním povolením, společným povolením, kterým se stavba umisťuje a povoluje, nebo ohlášením stavby a po dokončení stavby výpisem z listu vlastnictví, ..
      Jen nevím jakým způsobem přesvědčit mzdovou účetní zaměstnavatele, aby Vám zaplacené úroky do RZD zahrnula.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).