Re: Typ mzdy
Dobrý den, zaměstnavatel Vám platí za odvedenou práci, ne za dobu, kterou ve firmě strávíte.
Úkolová mzda je častým typem odměňování u různých manuálních činností - jak píšete "šroub + matice", navlékání korálků apod.
Norma by měla být nastavena tak, aby bylo možné danou operaci zvládnout. Pokud jste šikovný, smontujete tu součástku třeba za 3/4 minuty a vyděláte si více peněz.
O způsobu odměňování rozhoduje zaměstnavatel a Vy to buď akceptujete, nebo bohužel budete hledat jinou práci.
Re: Typ mzdy
Já jsem si to přečetla dobře, ale bohužel Vám asi nedokážu přesněji odpovědět. Vyčkejte tedy prosím na fundovanější odpověď.
Naši zaměstnanci pracují "v úkole" a na mzdových výměrech mají napsáno hodinová / normohodinová mzda.
U nás je to navíc kombinací toho, že část práce mají "v úkole", tedy placenou za normohodiny a část práce mají v časové mzdě, tedy za "dobu přítomnosti na pracovišti". Časová mzda obvykle zahrnuje přípravu na práci v úkole - nastavení stroje, příprava součástek - ale i ta je limitována, zaměstnanec nemůže zkrátka počítat s tím, že bude 4 hodiny nastavovat stroj a pak "jen" 3 hodiny pracovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 1. 2018 12:18
Dobrý den, ve smlouvě na mzdu mám typ mzdy : hodinová a výše je určena na xx Kč/hod. Ale zamnestnavatel mi řekl ze mám hodinovou ukolovou- ze musím plnit čas za práci, mám šroub a matici k tomu mám papír ze mám na to minutu a to mám údajně jako minutu z hodiny odpracovane má na toto právo ? Nebo mě proste musí platit hodiny kdy jsem v práci ?