Špatně uplatněná sleva na dani na děti

• (neregistrovaný)

28. 1. 2018 17:14

Dobrý den, prosím o radu zkušené mzdové účetní jak vyřešit problém špatně uplatněné slevy na děti. Mzdová účetní uplatnila zaměstnanci slevu na děti po návratu z výkonu trestu v 6/2017, z trestu návrat 15.6, nebyla splněna podmínka na začátku měsíce. Zaměstnanec je teď v insolvenci.Na FÚ se musí sleva doplatit hned i s penále?V jaké výši? Je možné srážku zaměstnanci provést v lednové výplatě? Předpokládám správně ,že tato srážka se neprojeví v RZD za rok 2017 ani za rok 2018?
    Moc děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2018 11:33

Naďa (neregistrovaný)

Re: špatně uplatněná sleva na dani na dě
      Dobrý den,

jestli na tu slevu měl nárok (neuplatnil 2. z poplatníků, neměl jinde podepsané prohl.), tak nevidím problém. Podmínka 1.dne v měsíci je u všech slevách, mimo daňové zvýhodnění na děti. Příklad: když se dítě narodí poslední den v měsíci, tak je nárok na zvýhodnění.

• 30. 1. 2018 11:52

.. (neregistrovaný)

Nicku Naďa takže Vy nevidíte problém v ZDP § 35c odst. 10) "Poplatníkovi, který vyživuje dítě jen jeden kalendářní měsíc nebo několik kalendářních měsíců ve zdaňovacím období, lze poskytnout daňové zvýhodnění ve výši 1/12 za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly splněny podmínky pro jeho uplatnění..." ?

• 30. 1. 2018 12:30

Naďa (neregistrovaný)

Tak jsem asi špatně pochopila problém: jedná se o nového zaměstnance, který byl ve výkonu trestu, nastoupil u vás ve firmě, do 30 dní od nástupu vyplnil, podepsal a uplatnil slevu na poplatníka, na děti, na inv., ..? Takto jsem to pochopila.
      Nebo je to zaměstnanec, který je u vás zaměstnaný, vrátil se z výkonu trestu a až nyní (myšleno v 6/2017) podeplsal PP ? Z původního dotazu mi to bylo "jasné", z Vaší reakce jsem znejistila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).