Re: Peněžitá pomoc v mateřství-z HPP na
Dle mého názoru nemá PPM z dobrovolného nemocenského OSVČ vůbec smysl. Abyste dostala nějaké kloudné peníze, musela byste platit hodně nejenom na nemocenské, ale i na důchodové.
Zkuste zde:
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/davky/vypocet_davek_nemocenskeho_pojisteni_osvc_2012_03_25.htm
To já vím, udělala jsem si docela podrobný výpočet. Abych dostala PPM 12900 měsíčně po dobu 6 měsíců, tak musím platit 5000 na důchodové a 394 Kč na nemocenské. A pokud by bylo možné platit pouze šest měsíců před plánovaném nástupu na PPM tak čisté peníze po odečtení nákladů navíc by bylo 9 700,- Kč měsíčně a to je si myslím lepší než nic. U částky 7000,- pojistného to vychází v čistém 12 669,-
Ale teď je otázka, jestli to ČSSZ skousne, že bych platila třeba jen minimum a pak šest měsíců před plánovaným nástupem na PPM to zvýšila. Ty jejich dny bych splnila. Ale pokud by to neskousla a musela bych platit delší dobu tak se to pak moc nevyplatí.
Tohle jste četla?
Obávám se, že doby, kdy se dalo takto kalkulovat s PPM už minuly.
Pokud by tato OSVČ chtěla navýšit pojistné na nemocenské pojištění v roce 2018 pro výpočet dávek nemocenského pojištění, musela by si stanovit určený vyměřovací základ pro pojistné na důchodové pojištění na přehledu za rok 2017 dle požadované výše maximálního měsíčního základu nemocenského pojištění. Např. chce-li měsíční základ nemocenského pojištění ve výši 12 000 Kč, určený vyměřovací základ na důchodové pojištění na přehledu za rok 2017, ve kterém vykonávala činnost po dobu 12 měsíců, by musela stanovit ve výši 144 000 Kč a zaplatit z něj pojistné ve výši 42 048 Kč. Měsíčnímu základu nemocenského pojištění ve výši 12 000 Kč odpovídá pojistné na nemocenské pojištění ve výši 276 Kč. Maximální měsíční základ dle určeného vyměřovacího základu za rok 2017 platí od měsíce, ve kterém byl přehled za rok 2017 podán, do měsíce předcházejícího měsíci, ve kterém bude podán přehled za rok 2018. Zároveň je třeba mít na mysli, že rozhodné období pro výpočet dávky je 12 kalendářních měsíců, které předcházejí měsíci, ve kterém sociální událost (např. nemoc či nástup na peněžitou pomoc v mateřství, dále též „PPM“) vznikla.
Ne toto jsem bohužel nečetla. Takže jestli to chápu dobře, tak ve chvíli, kdy budu mít splněnou podmínku 270 dní za poslední dva roka a 180 dní v posledním roce a nástup na PPM by byl v říjnu 2018 tak vyměřovací základ by byl za období říjen 2017 - září 2018.
A jak to je s tím, že jsem v období říjen 2017-leden 2018 byla zaměstnaná na HPP a únor 2018-září 2018 byla jako OSVČ? Z jakého vyměřovacího základu tedy bude vypočítána PPM, když jsem za rok 2017 přehled jako OSVČ nevystavovala? A přehled za rok 2018 by byl podán teoreticky až po porodu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 1. 2018 2:48
Dobrý den, prosím o radu. Vím, že toho na toto téma tu bylo mnoho diskuzí, ale bohužel jsem v nich nenašla informace, které potřebuji.
Informace:
-v srpnu 2014 se mi narodil syn
- do 10.9.2017 jsem byla na RD
- od 11.9.2017 jsem se vrátila do původního zaměstnání, které trvalo přes celou PPM a RD
- 31.1.2018 ukončím HPP a od 1.2.2017 budu OSVČ
- během HPP jsem měla 28 dní OČR - nevím jestli se započítává do nemocenského pojištění
- pokud odečtu OČR tak během HPP jsem měla účast na NP 115 dní
V současné době pravděpodobně těhotná nejsem, ale plánujeme umělé těhotenství. Tak se chci zeptat na nejlepší variantu abych měla nárok na PPM. Dejme tomu, že by se nám podařilo otěhotnět hned při prvním pokusu (toto je jen teorie) tak termín nástupu na PPM by byl 11.10.2017. Od 1.2.2017 bych si platila dobrovolné nemocenské pojištění a to tedy vychází na 252 dní nemocenského pojištění jako OSVČ.
A teď nastává ta hlavní otázka:
- platit si od začátku vyšší SP a tím pádem i vyšší NP za cenu, že budu platit třeba 3 i 4 měsíce než se to povede
- nebo ze začátku platit jen základní SP a NP a ve chvíli kdy zjistím, že jsem těhotná začít platit vyšší SP a NP (od teoretického zjištění těhotenství do začínající lhůty 180 je zhruba 14 dní abych zvýšila SP a NP)
Ještě bych se ráda zeptala na optimální výši NP?
Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Předem děkuji za radu Jana