Peněžitá pomoc v mateřství-z HPP na OSVČ

• (neregistrovaný)

30. 1. 2018 2:48

Dobrý den, prosím o radu. Vím, že toho na toto téma tu bylo mnoho diskuzí, ale bohužel jsem v nich nenašla informace, které potřebuji.

Informace:
    -v srpnu 2014 se mi narodil syn
    - do 10.9.2017 jsem byla na RD
    - od 11.9.2017 jsem se vrátila do původního zaměstnání, které trvalo přes celou PPM a RD
    - 31.1.2018 ukončím HPP a od 1.2.2017 budu OSVČ
    - během HPP jsem měla 28 dní OČR - nevím jestli se započítává do nemocenského pojištění
    - pokud odečtu OČR tak během HPP jsem měla účast na NP 115 dní

V současné době pravděpodobně těhotná nejsem, ale plánujeme umělé těhotenství. Tak se chci zeptat na nejlepší variantu abych měla nárok na PPM. Dejme tomu, že by se nám podařilo otěhotnět hned při prvním pokusu (toto je jen teorie) tak termín nástupu na PPM by byl 11.10.2017. Od 1.2.2017 bych si platila dobrovolné nemocenské pojištění a to tedy vychází na 252 dní nemocenského pojištění jako OSVČ.

A teď nastává ta hlavní otázka:
    - platit si od začátku vyšší SP a tím pádem i vyšší NP za cenu, že budu platit třeba 3 i 4 měsíce než se to povede
    - nebo ze začátku platit jen základní SP a NP a ve chvíli kdy zjistím, že jsem těhotná začít platit vyšší SP a NP (od teoretického zjištění těhotenství do začínající lhůty 180 je zhruba 14 dní abych zvýšila SP a NP)

Ještě bych se ráda zeptala na optimální výši NP?

Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Předem děkuji za radu Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).