Re: Ještě poraďte, prosím
Tak v tomto případě to asi bez toho souhlasu nepůjde, předpokládám, že předmět podnikání mají stejný.
Tak rozdíly mezi tím se tady už mnohokrát probíraly. V kostce: DOPP je omezena na 100 h za kalendářní rok u jednoho zaměstnavatele (za tentýž rok může být další DOPP na 100 hodin u jiného zaměstnavatele). Nesmí jít o pravidelnou činnost, ale o udělání nějakého úkolu za smluvenou cenu (odměna není omezena). Z DOPP se neodvádí pojistné, proto se nezapočítává ani do důchodu ani nenáleží v případě nemoci nemocenské.
z VPP nebo z DOPČ se pojistné odvádí. VPP = výpovědní lhůta 15 dní, nenáleží odstupné. DOPČ může být jen na 20 h týdně v průměru, nenáleží např. přesčasové příplatky, ani placené svátky ani dovolená, pokud není výslovně sjednána.
Musíte požádat o souhlas zaměstnavatele - postup je u každé firmy jiný, to si musíte zjistit, nejlépe asi na tom personálním.
Pani Jirinko, moc dekuji. Tyto stranky jsem objevila nedavno a
chodim na ne uz kazdy den (ted mam dost casu..). Vasi prispevky (jenom posledni, vsechny jsem jeste nestihla precist) mam ulozene ve slozce. Nahodou jsem objevila, ze me to bavi-jsem byla spis administrativni sila, nez ucetni.
Dekuji za vstricnost a preji Vam hezoucke sny a dobrou noc.
Ivana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 11. 2005 19:08
Kdyby jsem nasla brigadu napriklad: v Carfuru nebo v nejakem velkoobchode a pracovala bych tan jako manipulantka
musím vyzadat souhlas od meho zamestnavatele?
Na HPP jsem samostatna ucetni.
Dekuji.
Ivana