Důchodce a příjem z podnikání

• (neregistrovaný)

31. 1. 2018 12:10

Dobrý den, jsem fyzická oosoba-podnikatel, letos mám nárok na starobní důchod, ale když nepřeruším podnikání a budu pobírat starobní důchod, kdy se mi zdaní? Pořád se mi motá, že je tam nějaký strop nebo násobek minimální mzdy, ale nemohu to najít, děkuji vám za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2018 15:26

xJ (neregistrovaný)

Re: Důchodce a příjem z podnikání
      ze stránek mfcr.
      Od daně z příjmů fyzických osob je osvobozena částka pravidelně vypláceného důchodu nebo penze ve výši 36ti násobku minimální mzdy, tzn. pro rok 2016 částka 356 400 Kč. Tato částka odpovídá důchodu ve výši 29 700 Kč měsíčně. (§ 4 odst. 1 písm. h) ZDP.

Nebo máte na mysli to co zrušil ústavní soud?
      Ústavní soud rozhodl dne 28. 6. 2016 pod sp. zn. Pl. ÚS 18/15 v plénu Ústavního soudu nálezem, který byl vyhlášen ve Sbírce zákonů dne 29. 8. 2016 pod č. 271/2016 Sb., o neústavnosti ustanovení § 4 odst. 3 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o daních z příjmů“), a předmětné ustanovení dnem vyhlášení tohoto nálezu ve Sbírce zákonů zrušil. Podle zrušeného ustanovení zákona o daních z příjmů podléhaly zdanění pravidelně vyplácené důchody a penze, které jsou jinak podle § 4 odst. 1 písm. h) zákona o daních z příjmů od daně z příjmů fyzických osob do výše 36násobku minimální mzdy osvobozeny, a to v případě, že součet příjmů podle § 6 a dílčích základů daně podle § 7 a 9 zákona o daních z příjmů u poplatníka přesáhl ve zdaňovacím období částku 840 000 Kč.

• 31. 1. 2018 19:10

d.j. (neregistrovaný)

Děkuji, jde mi o to, když budu mít velký příjem z podnikání, tzn.podle výše uvedeného nad 840.000,-Kč, budu danit důchod, tedy to soud zrušil, není tedy hranice příjmu, aby se danil důchod?Děkuji za odpověď

• 31. 1. 2018 19:44

xJ (neregistrovaný)

Ústavní soud zrušil zdanění důchodu v souvislosti s výdělkem.
      Jedině, že byste měl důchod vyšší než 36ti násobek minimální mzdy, to byste potom danil. Ale o tom pochybuji, že máte tak vysoký důchod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).