Re: datová schránka
Dobrý den, elektronický podpis nepotřebujete nikdo. Váš podnikatel se musí dostavit na poštu jen s občanským průkazem a měl by vědět svoje IČ- to stačí.
Asi do týdne mu přijdou údaje k JEHO přihlášení poštou nebo emailem (to si vybere při zřizování). Je to jedno, jak mu to přijde, jde jen o první přihlášení.
Následně si (povinně) změní heslo z toho přednastaveného.
PAK tam může nastavit Vás jako pověřenou osobu (ideálně se všemi právy). Následně přijdou poštou Vám domů Vaše přihlašovací údaje (jiné než má klient) a budete mít do jeho datovky sama přístup bez ohledu na to, jestli si on změní heslo či ne.
Z datovky pak můžete posílat vše potřebné (Vy i on) bez toho, že byste potřebovali el.podpis či cokoliv dalšího.
PS: Následně doporučuji, abyste si Vy i on nastavili upozorňování na došlé zprávy emailem (je to zadarmo), nastavíte přímo na webu datových schránek. Zvažte též nastavení neomezené platnosti hesla - jinak ho budete muset měnit každé 3 měsíce a nikdy se nesmíte vrátit k tomu, které jste již jednou použili.
Kromě toho doporučuji stáhnout si nějaký SW na obsluhu datových schránek do PC. Jednak Vám to ušetří otravné zadávání hesla a opisování těch znaků, a hlavně Vám to umožní mít uložené datové zprávy přijaté i odeslané v PC natrvalo (zatímco na webovém rozhraní se po 3 měsících mažou a už je nikdy nedohledáte).
Stačí např. SW Datovka - je zadarmo, ale je i spousta jiných možností.
dobrý den, mooc děkuji za nakopnutí, jste zlato, přeji krásný den :-)
PS. Od ledna 2018 lze nastavit rozšíření notifikačního emailu z datové schránky.
Hlavně, než Vás nastaví jako pověřenou osobu, si domluvte pevná pravidla - za co přesně budete zodpovídat atd. Aby se Vám nestalo, že klient bude očekávat že mu budete plně obsluhovat datovou schránku, vyzvedávat zprávy, reagovat na ně a pak po Vás bude vyžadovat náhradu škody, která vznikne např. pozdní reakcí na Výzvu.
Sama nemám u žádného klienta nastaveno, že bych byla v jeho datové schránce uvedena jako osoba s plnými právy, resp. s právem číst zprávy. Jen jako "kukátko" s právem nahlížet do DS a s právem odesílat zprávy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 2. 2018 7:13
dobrý den, prosím, převzala jsem vedení daňové evidence podnikatele, nemá zřízenu datovou schránku, tu mu tedy chci zřídit, chtěla bych se zeptat, jestli musí být i elektronický podpis, pokud nevyřídím i elektronický podpis, bude mi někdy chybět? budu přes datovku odesílat
přiznání na FÚ, přehledy na zdravky a OSSZ.
a prosím, žádost o datovou schránku se vyřizuje na poště, čím ho mám vybavit, co by měl mít sebou, když bude o tu datovku žádat? musím vyjet nějakou žádost ? a mám tam uvést mě účetní , jako zmocněnou osobu?
potřebuji já k tomuto elektronický podpis? moc děkuji