Re: přefakturace mzdových nákladů a DPH
To si nemyslím, že by šlo.
Navíc mám zkušenost, že by se mělo mezi spřízněnými subjekty
fakturovat ne část mzdy, ale za cenu obvyklou - jako by to účto dělala externí účetní a navíc by ta společnost, kde je účetní zaměstnaná měla mít živnost na vedení účetnictví.
Moc děkuji za reakci. Takže myslíte, že varianta s DPH je v tomto případě správnější? Chtěla jsem té druhé firmě ušetřit peníze na tom DPH a přemýšlím, zda by to nešlo nějak vymyslet. Co se týče faktury, tak se jedná o docela velkou částku a při případné kontrole se na ni určitě zaměří. A poradíte mi prosím, jaký vhodný text uvést na fakturu? Ještě jednou díky.
Co chcete řešit ohledně vhodného textu.
Problém to je i tak, pokud společnost nemá ŽL na vedení účetnictví, pak je to průšvih.
Ovšem pokud zpracovávala i daně, pak máte další problém a to s neoprávněným poskytováním daňového poradenství bez příslušné licence.
Také děkuji za reakci. Chápu, že bez živnostenského listu je to také problém, spíše hledám tu variantu, která je menším zlem, a která se spíše toleruje. Každopádně vím, že ani jedna není čistá, ale jednatel zavelí a udělejte to tak, jak to bude pro nás nejlepší.....Hezký večer.
Mensi zlo tu neni. Bud poskytujete sluzbu legalne na zaklade zivnostenskeho opravneni a za cenu obvyklou a nebo je to spatne. Kdyz jednatel zaveli blbost, tak spis nez hledani toho jak tu blbost zakamuflovat byste mu jako odbornik ve svem oboru mela vysvetlit proc je to blbost.
Ano, máte pravdu. Bohužel je však nade mnou daňový poradce, který tuto variantu odkýval a vzhledem k tomu, že on by měl být ten chytřejší, tak se vždy přihlíží k jeho názoru, protože je zkušenější a já jsem jenom obyčejná účetní. Já to měla pouze vyfakturovat, dle jeho rady s DPH, text byl rovněž schválen jako přefakturace mzdových nákladů, ale vzhledem k tomu, že jsem s tím nebyla úplně ztotožněna, chtěla jsem se poradit ještě zde. A protože ta druhá firma neuplatní celé DPH, ale jenom, jak jsem již uvedla cca polovinu, přemýšlela jsem nad tím, zda by to nešlo bez DPH, ušetřila bych tím druhé firmě 20000Kč.....vzhledem k tomu, že se však nemůžou mzdy přefakturovávat (jenom přes agenturu), pohlíží se na to jako na službu (na kterou však nemáme ŽL) a pak to musí být samozřejmě s DPH. Je to asi takto, že?
Také děkuji za příspěvek, ale tento paragraf podle mého názoru umožňuje změnu pouze v rámci jednoho zaměstnavatele (jak je i v něm uvedeno), takže to chápu tak, že je možno změnit místo výkonu práce, popř. přeložit do jiné organizační složky téhož zaměstnavatele, ale stále se jedná o jednoho zaměstnavatele.
Asi jste četla špatný paragraf § 43a ZP mluví o něčem zcela jiném.
Navíc problematika dočasného přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli je i pro daně známa.
Jsou na to koordinační výbory a zápisy z nich.
Pro příště je možné "půjčit" zaměstnance jinému zaměstnavateli, za podmínek stanovených v zákoníku práce. Tyto náklady se pak přefakturovávají bez jakékoliv přirážky ekonomickému zaměstnavateli a to bez DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 2. 2018 16:19
Dobrý den, účetní naší firmy zpracovává účetnictví i pro jinou firmu jednatele. Na konci roku došlo k přefakturaci 1/3 mzdových nákladů na tuto druhou firmu jednatele. Chtěla bych se zeptat, zda by šlo nějakým způsobem fakturovat tuto mzdu bez DPH. Jde o to, že tato druhá firma používá u DPH krácení koeficientem a v případě, že by tam bylo DPH, tak si jej nebude moci uplatnit celé, ale jenom cca polovinu. Děkuji za odpověď.