Re: Kdy na mateřskou?
Na mateřskou musíte jít nejpozději 6 týdnů před termínem porodu, který vam vypočítal lékař, jinak se vám mateřská o několik týdnů krátí. Nejdříve můžete jít na mateřskou 8 týdnů před porodem. Max. mateřská na den je 606 Kč.
Dovolenou můžete vyčerpat až po skončení mateřské dovolené (28 týdnů) a před nástpem na rodičovskou dovolenou. Zaměstnavatel vám to ze zákona musí umožnit.
Pokud ovšem do konce roku budete pracovat,tak podle nového ZP musí zaměstnavatel zajistit výběr 4 týdnů dovolené za rok 2005 do konce roku pokud tomu nebrání.....viz. ZP......U nás teď také vybíráme nebo musíme do konce roku mít rozplánováno.Máme dodatkovou dovolenou 5 dní a tu si můžeme nechat na začátek roku 2006.Pokud si ji nenaplánujeme nebo nevybereme,tak nám to určí zaměstnavatel sám....
Dovolenou určuje zaměstnavatel, takže pokud určí nástup ještě před nástupem na MD, tak ji musí zaměstnankyně vyčerpat (pokud není na nemocenské, to by ji čerpat nemohla samozřejmě). Pokud zaměstnavtel dovolenou neurčí, tak si o ní zaměstnanky může zažádat po skončení mateřské dovolené a zaměstnavatel musí vyhovět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 11. 2005 8:11
Prosím znovu o radu. Jsem těhotná a termín porodu mi lékařka vypočítala na 11.2.2005. Chci se zeptat, kdy mám nastoupit na mateřskou. Dále bych se chtěla zeptat, co se zbývající částí dovolené. Psala jsem do diskuze již jednou a bylo mi porazeno, že si ji mohu vybrat po vyčerpání mateřské společně s nárokem na rok 2006. V práci mi stále tvrdí něco jiného, prý si tu dovolenou musím vybrat do konce mé "pracovní činnosti". Chci se zeptat, jestli na to existuje nějaký zákon nebo paragraf.
Také by mne zajímalo, zda stále platí, že mateřská/den je v maximální výši cca 419,-Kč?