Podpora při OČR

• (neregistrovaný)

21. 11. 2005 9:03

Dobrý den, prosím poraďte:
    Zaměstnanec má 3,5 leté dítě, jeho manželka - matka dítěte - je na mateřské dovolené.
    18. 10. 2005 byl zaměstnanec s dítětem na speciálním vyšetření v nemocnici 70 km vzdálené od místa bydliště zaměstnance. Zaměstnanec si donesl "potvrzený lísteček" (papírek vytržený z bločku) na kterém je pouze jméno dítěte, datum, razítko nemocnice a podpis.
    Jsme malá organizace, nevyplácíme nemocenské dávky.
    Má zaměstnanec nárok na proplacení celého dne, když bylo vyšetření provedeno tak daleko od místa bydliště?
    Nebo na co má zaměstnanec vlastně nárok?
    Předem moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 11. 2005 9:35

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Podpora při OČR
      Podle toho, co píšete, mu nebyla vystavena "ošetřovačka", ale dostal pouze potvrzení, kteé má omluvit jeho nepřítomnost v práci. Podle mě by měl být tentzo den posuzován jako překážka v práci a zaplatit se mu průměrem. Co se týče těch hodin, měla jsem stejný problém. Při kontrole z ÚP mi ale sdělili, že počet uznaných omluvených hodin v zameškaný den záleží na zaměstnavateli, takže jsme vytvořili směrnice, v nichž je toto stanoveno. Osobně si myslím, že 70km je na celý den.

• 21. 11. 2005 11:29

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Podpora při OČR
      Jenže v Příloze k nařízení vlády k "Důležitým osobním překážkám v práci, při nichž se poskytuje pracovní volno" se píše: Má-li zaměstnanec nárok na podporu při ošetřování člena rodiny z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy.
      Myslím si, že nárok na ošetřovák na ten jeden den měl, pouze si ho nenechal u lékaře v nemocnici vystavit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).