dle nařízení vlády č. 108/1994 Sb, kterým se provádí zákoník práce se dle § 4 poskytne zaměstnanci, pokud se vrátil z pracovní cesty po 24 hodině, nezbytný odpočinek po dobu osmi hodin. Pokud tato doba spadá do pracovní doby zaměstnance, poskytne se mu náhrada ve výši průměrného výdělku.
Zaměstnanec se vrátil z pracovní cesty ve 2 hodiny v noci a z vlastní vůle přišel do zaměstnání již v 8 hodin. Jedná se o porušení zákoníku práce? Nebo mu mám prostě zaplatit 1,5 hodiny náhrady (pracovní doba začíná 6,30 hod.) a víc se tím nezabývat?
Druhý případ je, pokud si v takový den po návratu z pracovní cesty vybírá náhradní volno. Mám za to, že v tomto případě mu žádná náhrada nenáleží.
Re: Odpočinek po návratu z pracovní cest
Zaměstnanec 1) se dobrovolně vzdal části zákonem zaručeného odpočinku, správně dáte 1,5 hodiny průměrem. Zaměstnanec 2) by mohl čerpat náhradní volno až od 10 hodin, za 3,5 hodiny bych mu dal průměr.
21. 11. 2005 14:26
Dobrý den, prosím o radu
dle nařízení vlády č. 108/1994 Sb, kterým se provádí zákoník práce se dle § 4 poskytne zaměstnanci, pokud se vrátil
z pracovní cesty po 24 hodině, nezbytný odpočinek po dobu
osmi hodin. Pokud tato doba spadá do pracovní doby zaměstnance, poskytne se mu náhrada ve výši průměrného výdělku.
Zaměstnanec se vrátil z pracovní cesty ve 2 hodiny v noci
a z vlastní vůle přišel do zaměstnání již v 8 hodin. Jedná se
o porušení zákoníku práce? Nebo mu mám prostě zaplatit 1,5 hodiny náhrady (pracovní doba začíná 6,30 hod.) a víc se tím nezabývat?
Druhý případ je, pokud si v takový den po návratu z pracovní cesty vybírá náhradní volno. Mám za to, že v tomto případě mu žádná náhrada nenáleží.
Prosím, napiště mi vaše názory.
Děkuji.