Student dohoda a uplatnění nazd.částky

• (neregistrovaný)

14. 2. 2018 7:35

Dobrý den,
    syn studuje na VŠ, odečítám si jej jako dítě, studenta ve svém daňovém přiznání.
    Ale v roce 2017 pracoval tři měsíce na dohodu o provedení práce, kde mu nejspíše odečetli slevu na poplatníka či studenta, jelikož neplatil žádnou daň.
    Jak je to tedy za rok 2017 ? Mohu si jej odečíst ? Nebo jen v měsících, kdy nepracoval ??
    Moc děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 2. 2018 7:38

iva. (neregistrovaný)

Re: student dohoda a uplatnění nazd.část
      Dobrý den,
      jeho sleva nemá s Vaší slevou nic společného. Odečtete si ho po celý rok.

• 14. 2. 2018 7:54

Blanka B. (neregistrovaný)

Moc děkuji za odpověď. Jsem z toho trochu zmatená. Tedy i kdyby podepsal prohlášení u zaměstnavatele, kde pracoval několik měsíců na DPP a ten mu uplatňoval slevu na dani, tudíž při svém výdělku do 10 000 měsíčně neplatil žádnou daň ....já mohu za totéž období uplatňovat slevu na dani za něj ??? Není to dvojí uplatňování slevy u jednoho člověka?

• 14. 2. 2018 8:01

Líba (neregistrovaný)

Ne, není. Výdělek studenta se řeší jen o posledních prázdninách po řádném ukončení studia. Během studia si může vydělávat kolik dokáže, aniž by rodič ztratil nárok na daňové zvýhodnění.

• 14. 2. 2018 12:03

Blanka B. (neregistrovaný)

Ještě jednou děkuji. Jestli to tedy dobře chápu, jako student může pracovat na dohodu, podepsat Prohlášení, nechat si odečíst daň a já jako matka na něj stále mohu uplatnit nezdanitelnou částku ve svém daňovém přiznání.
      Jak by to bylo v případě, že by si nechal provést roční zúčtování daně u zaměstnavatele, či by si sám podal daňové přiznání? Kdy mi vlastně končí možnost odečíst si dítě studenta??
      Moc děkuji za odpověď

• 14. 2. 2018 14:04

Kara

Pokud studuje státem uznanou VŠ, ne v programu celoživotního vzdělávání, není starší 26 let, vede s Vámi společnou domácnost a neuplatňuje ho druhý z rodičů, můžete uplatňovat na něj daňové zvýhodnění. Na typu studia (denní, dálkové) nebo na výši jeho výdělků a jakým způsobem je vydělává nebo na tom, jestli podává nebo nepodává přiznání, nezáleží.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).