Re: Roční zúčtování pro OSVČ
Pokud neměl žádné příjmy ke zdanění podle § 7 - 10 ZDP a neměl ani ztrátu z podnikání (či souběžné příjmy podle § 6 se zálohovou daní), tak NEMÁ povinnost zpracovat a podat Přiznání k dani z příjmu FO. ZDP § 38g odst. 2), odst. 1)
Pokud nepodá svoje DAP, tak jen musí podat oznámení podle Daňového řádu § 136 odst. 5)
Pokud včas požádal o RZD a doložil potřebné doklady, tak mu musí zaměstnavatel roční zúčtování daně zpracovat. Navíc nějaké Čestné prohlášení není potřeba, vždyť již pravdivost údajů potvrzuje na 4.straně Prohlášení u žádosti o RZD.
Jojo, čestně prohlašuji, že to co jsem už jednou prohlásil je fakt pravda, namouduši nekecám.
Mluvila jsem s daňovým poradcem a opravdu... Pokud jako OSVČ máte nulové příjmy, tak si můžete požádat o roční zúčtování. A čestné prohlášení, že jste neměli žádné příjmy, by jste měli odeslat na finanční úřad, který je Váš správce daně pro OSVČ. Takže prohlašovat, prohlašovat, prohlašovat a pro jistotu ještě i slibovat...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot na víkend vzrostou, určilo ministerstvo
S vyplněním daňového přiznání pomůže AI, nástroj je zatím dostupný jen zaměstnancům
Ztracená data, anglické chyby a infolinky na zhroucení. Start JMHZ provází chaos
Provoz EET 2.0 má stát až 600 milionů korun ročně
Strop cen benzinu a nafty výrazně klesl
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
14. 2. 2018 14:49
Dobrý den, prosím, jak řešíte případ, kdy máte zaměstnance, který je zároveň i OSVČ? Jako OSVČ měl za minulý rok nulové příjmy. Chce si požádat o roční zúčtování. Mohu mu roční zúčtování udělat s tím, že napíšeme čestné prohlášení o nulových příjmech, nebo si musí podat daňové přiznání s Přílohou č.1, kde uvede nulové příjmy? Pokud vyplníme čestné prohlášení, je potřeba ho poslat např. na finanční úřad a tím informovat o tom, že příjmy za OSVČ byly nulové?
Zkoušela jsem volat na finanční úřad, ale tam vědí ještě méně než já.
Moc děkuji za odpověď.