Pracovní doba v těhotenství

• (neregistrovaný)

20. 2. 2018 9:11

Dobrý den,

pracuji jako administrativní pracovnice. Moje prac. doba je 6 - 14 hod..
    V současné době se ještě stěhuji za přítelem do 15 km vzdáleného místa od mého pracoviště.Chtěla bych si zažádat o úpravu pracovní doby 7,30 - 15,30. Existuje nějaký zákon,že pokud jsem těhotná,tak mi zaměstnavatel musí vyjít vstříc, anebo je to jen na dobré vůli a dohodě?
    Děkuji za radu Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 2. 2018 9:20

III (neregistrovaný)

Re: pracovní doba v těhotenství
      Ne, naštěstí taková blbost ještě nikoho nenapadla. Protože to už by to spousta zaměstnavatelů fakt mohla zabalit.

• 20. 2. 2018 10:11

xJ (neregistrovaný)

Zákoník práce § 241
      odst. 2) Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost) o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

• 20. 2. 2018 11:01

III (neregistrovaný)

No, jsou tam ty provozní důvody a ona nechce žádat z důvodu problémů v těhotenství, ale stěhování. Takže bude záležet na tom, jak zaměstnavatel vyhodnotí ty provozní důvody. Ale jinak máte pravdu, nedošlo mi, že i když to nebude z důvodu problémů v těhotenství, tak tento § asi bude možné uplatňovat.

• 20. 2. 2018 19:46

katka2 (neregistrovaný)

Ale tam se nepíše o problémovém těhotenství, ale šmahem těhotenství. Myslíte, že by mohl být vážný provozní důvod třeba to, že po 14.00 už není ve firmě ani noha?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).