Doplatek mzdy od minulého zaměstnavatele

• (neregistrovaný)

20. 2. 2018 15:15

Dobrý den,
    prosím o radu.
    Zaměstnanec nastoupil 2.10.2017 do pracovního poměru.
    Nyní vypracovávám roční zúčtování a zjistila jsem, že na potrvrzení o zdanitelných příjmech od minulého zaměstnavatele má uvedeno, že podepsal prohlášení na měsíc 01-09/17, ale zúčtování v měsících 01-10/17 (dle ověření to byl doplatek za září asi 300,-- Kč, PP byl u nich ukončen k 30.9.2017).
    Mohu udělat roční zúčtování, když v 10/17 má souběžně příjem od nás i od předchozího zaměstnavatele (i když zanedbatelný)?
    Moc děkuji za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 2. 2018 15:17

xJ (neregistrovaný)

Re: Doplatek mzdy od minulého zaměstnava
      Pokud měl souběžně dva příjmy zdaněné zálohovou daní a u jednoho bez podepsaného prohlášení, tak má povinnost podat podle mne DP.

• 20. 2. 2018 15:20

Janča 123 (neregistrovaný)

Já si to myslím také, ale účetní od bývalého zaměstnavatele mě zvyklala, že si nemyyslí, že by měl dělat DAP, že to nebylo souběžné zaměstnání, když u nich skončil a u nás začal a že je to pouze doplatek.... tak teď nevím, hlavně bude problém se s tímto zaměstnancem dohadovat.

• 20. 2. 2018 15:28

.. (neregistrovaný)

Souběžné zaměstnanání je v tomto případě irelevantní, musíte vycházet z přesného znění zákona o daních z příjmů. V § 38g se nic o souběžných zaměstnáních nepíše. Zato o prohlášení k dani podle § 38k ZDP ano.

PS. Bude za Vás platit sankce mzdová účetní bývalého zaměstnavatele, která podala ústně špatné a naprosto zavádějící informace?

• 20. 2. 2018 15:29

xJ (neregistrovaný)

Nejedná se o souběžné zaměstnání, ale o příjem zdaněný zálohovou daní bez podepsaného prohlášení. Tak proč mu ty tři stovky nedala do posledního měsíce? Z potvrzení tedy jasně plyne, že neměl na 10 měsíc už u nich podepsané prohlášení.

• 20. 2. 2018 15:32

Ano, souběžný příjem zdaněný zálohovou daní (u nás s prohlášením, u předchozího bez prohlášení). Podle mého povinnost podat daňové přiznání, když oba příjmy jsou ze závislé činnosti.
      (celkový přeplatek roční daně je 135,-- Kč, ale musím mu to zdůvodnit, proč musí na FÚ).

• 21. 2. 2018 6:04

Vlas (neregistrovaný)

>>>>>Dobrý den,
      >>>>>prosím o radu.
      >>>>>Zaměstnanec nastoupil 2.10.2017 do pracovního poměru.
      >>>>>Nyní vypracovávám roční zúčtování a zjistila jsem, že
      >>>>>na potrvrzení o zdanitelných příjmech od minulého
      >>>>>zaměstnavatele má uvedeno, že podepsal prohlášení na
      >>>>>měsíc
      >>>>>01-09/17, ale zúčtování v měsících 01-10/17 (dle
      >>>>>ověření to byl doplatek za září asi 300,-- Kč, PP byl
      >>>>>u
      >>>>>nich ukončen k 30.9.2017).
      >>>>>Mohu udělat roční zúčtování, když v 10/17 má souběžně
      >>>>>příjem od nás i od předchozího zaměstnavatele (i když
      >>>>>zanedbatelný)?
      >>>>>Moc děkuji za každou radu.
      >>>>
      >>>>Pokud měl souběžně dva příjmy zdaněné zálohovou daní
      >>>>a
      >>>>u jednoho bez podepsaného prohlášení, tak má
      >>>>povinnost
      >>>>podat podle mne DP.
      Řídila bych se § 38 ch odst. 4 Zákona o daních z příjmů a RZ bych provedla
      >>>
      >>>Já si to myslím také, ale účetní od bývalého
      >>>zaměstnavatele mě zvyklala, že si nemyyslí, že by měl
      >>>dělat
      >>>DAP, že to nebylo souběžné zaměstnání, když u nich
      >>>skončil a u nás začal a že je to pouze doplatek....
      >>>tak teď
      >>>nevím, hlavně bude problém se s tímto zaměstnancem
      >>>dohadovat.
      >>
      >>Nejedná se o souběžné zaměstnání, ale o příjem
      >>zdaněný
      >>zálohovou daní bez podepsaného prohlášení. Tak proč
      >>mu
      >>ty tři stovky nedala do posledního měsíce? Z
      >>potvrzení
      >>tedy jasně plyne, že neměl na 10 měsíc už u nich
      >>podepsané prohlášení.
      >
      >Ano, souběžný příjem zdaněný zálohovou daní (u nás s
      >prohlášením, u předchozího bez prohlášení). Podle mého
      >povinnost podat daňové přiznání, když oba příjmy jsou
      >ze závislé činnosti.
      >(celkový přeplatek roční daně je 135,-- Kč, ale musím
      >mu to zdůvodnit, proč musí na FÚ).

• 21. 2. 2018 6:39

jasná. (neregistrovaný)

To byste tomu dala. § 38ch odst. 4 použijete v případě, že měl podepsané prohlášení. V tomto případě u doplatku nebylo podepsané prohlášení, zaměstnanec má povinnost podat daňové přiznání.

• 21. 2. 2018 7:25

Dobrý den paní Jasná,
      moc děkuji. Já o tom byla také přesvědčena, ale paní předchozího zaměstnavatele mě přesvědčovala o opaku, až jsme znejistěla.
      Moc Vám děkuji a všem přeji hezký den.

• 21. 2. 2018 14:19

Vlas (neregistrovaný)

Čerpala jsem z výkladu Mgr.Katariny Dobešové, pracovnice MF :
      Roční zúčtování záloh lze podle § 38ch ZDP provést též zaměstnanci, který obdržel od dřívějšího tzv. hlavní zaměstnavatele po ukončení zaměstnání ještě doplatky mzdy (i když v daném měsíci již u něj prohlášení k dani podepsáno neměl). Rovněž v ust. § 38g odst. 2 ZDP je uvedeno, že povinnost podat daňové přiznání nemá zaměstnanec, který obdržel ve zdaňovacím období ještě doplatky mzdy od předchozího tzv. hlavního zaměstnavatele. Na tiskopisu „potvrzení“ je vhodné vyznačit, že se jedná o doplatky mzdy podle § 38ch ZDP, aby zaměstnavatel provádějící roční zúčtování záloh neměl pochybnosti.

• 22. 2. 2018 6:13

jasná. (neregistrovaný)

Opět vám budu odporovat a jsem si naprosto jistá svojí odpovědi. To, co citujete od p. Dobešové buď jste špatně pochopila nebo bylo nesprávně vysvětleno. §38ch se pořád neohánějte, protože k tomu jsem vám již něco napsala v minulé odpovědi. Pokud chcete tento § uplatnit, tak když řeknete a) musíte říci i b). A to jaké je podmínka. DP není povinen podat poplatník, který měl doplatky mez od předcházejících plátců, kdy již pro ně závislou činnost nevykonával ZA PODMÍNKY, že u všech plátců daně měl podepsané prohlášení k dani podle § 38k odst. 4 ZDP nebo podepsal dodatečně podle § 38k odst. 7 ZDP.
      Pokud se domníváte, že váš názor je správný, mějte jej, ale prosím, nemluvte jej nikomu jinému, protože je nesprávný a špatně tím druhému radíte. A udělat v účetnictví chybu, stojí peníze.

• 22. 2. 2018 6:24

Vlas (neregistrovaný)

Pro informaci uvádím příklad z odborné publikace Meritum mzdy:
      Zaměstnanec skončí pracovní poměr dne 30. 6. u zaměstnavatele a od tohoto zaměstnavatele dostane odměnu ve výši 6 000 Kč v září téhož roku, kdy již neplatí dříve podepsané prohlášení. Poté nastoupí k dalšímu zaměstnavateli. Zaměstnanec může v takovém případě požádat posledního zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování, protože se jednalo o jednorázový doplatek mzdy od předchozího zaměstnavatele. Tento předchozí zaměstnavatel však musí doplatek mzdy zahrnout do potvrzení o zdanitelných příjmech. Pokud již potvrzení vydal, měl by si vyžádat vrácení potvrzení a provést do něho opravu.

• 22. 2. 2018 8:31

.. (neregistrovaný)

OT. Když si odmyslím skutečnost, že z Potvrzení nelze poznat (alespoň většinou ne), zda se jedná o doplatek mzdy, tak přece jen..
      Které je vlastně to "příslušné zdaňovací období"? To, kdy pro zaměstnavatele zaměstnanec pracoval a měl u něj podepsané Prohlášení - nebo to, ve kterém mu byl zaměstnavatelem zúčtován / vyplacen doplatek mzdy?
      Má vůbec zaměstnananec možnost podepsat Prohlášení v době, kdy dostane vyplacený doplatek? Nemyslím tím podpis "dodatečně" po konci roku, ale v tom daném okamžiku. Protože to většinou není ani do 30 dnů od nástupu ani do 15.2.násl. roku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).