Re: OT: Pravda o daňovém balíčku...
Vladimíre,
chápu to stejně.
Jedná se o další zjednodušení daňové legislativy a vo to tu de. Ve srážkové dani jsou sazby zatím 5%, 15% a 35%. Nyní se přidává ještě sazba 19%.
K těm 24%. Citovaná paní v demisi pustila do připomínkového řízení 24% a potom v nějakém pořadu v telce vytasila číslo 23%. Takže co půjde k poslancům je ve hvězdách.
Nechce se mi věřit, že pronajímatelů, kterým se zvýši daně na 19% resp. 24% bez nějaké kompenzace jako je u zaměstnanců a OSVČ, je tak málo. Nechci reprodukovat co mi říkají pronajímatelé na adresu trestně stíhaného premiéra v demisi, který pracuje 18 hodin denně, jen o víkendu to fláká pouhých 8 hodin.
Čau lidi!
Hezký den!
P.S.
vlastně se nejedná o "zvýšení" ale jen o "změnu" sazby z 15% na 19%. Domnívám se, že skutečný autor slov paní v demisi má výborně načtené Rudé právo z padesátých let.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
21. 2. 2018 8:33
... podle ministerstva financí:
http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/v-mediich/2018/pravda-o-danovem-balicku-a-jeho-vlivu-na-31123
Takže pokud to správně chápu, tak mám-li příjmy podle §8 (výnos z investičních certifikátů držených do splatnosti), výše zdanění je závislá na osobě emitenta:
1) emitentem je tuzemská banka - banka aplikuje srážkovou daň ve výši 15%, v mém daňovém přiznání se tento výnos neobjeví
2) emitentem je zahraniční banka - banka mi pošle celý výnos nesnížený o daň, já zdaním sám ve svém přiznání a to 19%, v horším případě 24%
Čtu ten návrh zákona špatně, nebo si takto MF představuje "napravení daňové nespravedlnosti"?