Potvrzení druhého z poplatníků

• (neregistrovaný)

21. 2. 2018 9:27

Dobrý den. Zaměstnanec je ženatý, ale dle jeho sdělení nežije ve společné domácnosti s manželkou a na dítě ji platí výživné. Účetní od jeho manželky po mě žádá "Potvrzení druhého z poplatníků" že neuplatňuje slevu na dani na dítě. Myslím si, že neoprávněně, ale trvá na tom. On neuplatňuje, ale proč toto potvrzení jí mám dávat každý rok znovu? Neplatí to potvrzení pokud nenastane změna?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2018 9:33

jasná. (neregistrovaný)

Re: Potvrzení druhého z poplatníků
      Ano, platí dokud nenastane změna. Nevystavuje se každým rokem znovu, pokud nedošlo ke změně.

• 21. 2. 2018 12:32

Lenka F. (neregistrovaný)

Já jsem se setkala i s účetní která mi tvrdila, že vzor č.1 platí jen na 1 rok a mám proto zaměstnanci přepsat potvrzení do vzoru 2 (program nám zatím vyjíždí vzor 1). V tu chvíli když volala jsem měla tak málo času, že mě nenapadlo odkázat ji na znění zákona nebo se podívat, jestli je v tiskopisu něco o omezené platnosti potvrzení. Takže onomu zaměstnanci příští rok vyjedeme nové potvrzení, pro klid účetní zaměstnavatele jeho manželky. Přepisovat potvrzení ručně se mi opravdu nechtělo a paní asi nepřesvědčíme o tom, že se má řídit zněním zákona a ne tím, že na potvrzení chybí věta o neomezené platnosti.

• 21. 2. 2018 15:00

veronika.ba

Já třeba účetní, která chce po zaměstnanci každý rok nové potvrzení, že druhý z poplatníků neuplatňuje děti chápu. Kolik zaměstnanců Vám příjde říct, že jeho manžel/partner změnil zaměstnání (popř. že začal pracovat) a přinese nové potvrzení? Mě teda nikdo....je v tom prostě chaos

• 21. 2. 2018 17:53

Maxx (neregistrovaný)

Ale kdyby chtěli změnit uplatňování, tak by se to účetní dozvěděla. Musela by pro druhého vystavit potvrzení, že už děti neuplatńuje. Takže o změnu nejde udělat bez asistence druhé strany. Takže každoroční papír je zbytečný.
      Takto byste ho mohla požadovat každý měsíc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).