Re: Kniha jízd? Jedna "dlouhá" jízda za
==firemní cesta jen jedna jediná, asice z CŘ do Španělska a zpět. Tey cca 5000 km. Důvod cesty bude návštěva konference. ==
a co když před konferencí zjistíte, že jste doma zapomněl notes na poznámky? Hurá zpět a zas tama máte knihu jízd na dva roky.
Finanční úřad Vám může takovýto odpočet DPH napadnout jako účelový, pokud jinak nebude ve vaší evidenci o autě ani zmínka.
Také bude jistě chtít vidět nějaké materiály z té konference, například.
Tak to by nebyl žádný problém, materiálů mám více než dost. Klidně jim ze španělska dovezu i účtenky z obchodu, případně vtupenku na konferenci. Do Španělska jezdím každý rok na dovolenou, tedy na konferenci :D Ok, jen sem chtěl vedět jestli je tu nějaký problém, ale očividně je kniha jízd jen hloupá hra, kterou lze snadno"vyřešit". Děkuji
Určitě by to byla také jedna z otázek berušek z berňáku
stejně jako uvádíte u těch dokladů z konference a také
o účelu jak ta konference a její výsledky posloužily k podnikání.
Co se týká toho DPH- viz D-22 odst. 22:
22. Pro účely uplatnění daňových výdajů na pohonné hmoty podle § 24 odst. 2 písm. k) zákona, pokud správce daně nestanoví jinak, vede poplatník evidenci jízd tak, aby takto vynaložené výdaje mohl prokázat. V evidenci jízd jsou uváděny minimálně tyto údaje: datum jízdy, cíl jízdy, účel jízdy, ujeté kilometry. Dále poplatník vede údaje o typu vozidla, registrační značce (státní poznávací značce), stavu ujetých kilometrů k 1. lednu (případně k datu zahájení činnosti nebo zahájení používání vozidla) a k 31. prosinci kalendářního roku (případně k datu ukončení činnosti nebo ukončení používání vozidla).
Diskutovat o uplatnění výdajů (např. odpisů) a výdajů na nákup auta
by zřejmě byly zbytečné.
To Vám řeknu hned. Konference mi posloužíla k rozšíření vzděláni v oboru, nabrání kontaktů a informací o dění v mém odvětví průmyslu. Jinak z toho co jste napsal, chápu správně že si myslíte, že pokud tedy nechci uplatňovat odpisy na pohonné hmoty, tak tím tuplem bych neměl mít problém?
Jelikož dělám software který se prodává na internetu přes portály 3. stan, nemám žádné přímé zákazníky. Kontakty jsem využil na zíkání informací jak lépe dělat software, jaké jsou trendy na trhu, nikoliv na hledání zákazníků. Lidé jezdí na tucty konferencí kde se socializují, účí se navzájem, apod. Tohle nemá šanci finančák jakkoliv podchytit, problematice kterou se zabývám vůbec nerozumí. Můžu vám říct, že jsem se naučit jako lépe aplikovat F2P model u mobilních aplikaci používající BAAS. Co jim to řekne? Nic. Prostě maximum co mohou žádat je ať jim řeknu o jakou konferenci se jednalo a jestli mám vstupenku. Těžko mě budou přezkušovat z obsahu konference a jestli jsem dával na prezentacích pozor :D Stav kilometrů sedět bude, jé opravdu těch 5000km do toho španělska na dovolenou jedzím :D
Tak predpokladam ze za rok nejedete jen jednou na dovolenou. Ale samozrejme delejte jak myslite. Jen nezapomente ze to budete vy kdo bude prokazovat opravnenost vydaju. Nikoli financni urednik.
A mohou si ke kontrole prizvat znalce v oboru, kdyz problematice nebudou rozumet.
Nekteri moji klienti byli take suverenni co se tyce obhajitelnosti vydaju......do prvni kontroly.
Tak predpokladam ze za rok nejedete jen jednou na
>dovolenou. Ale samozrejme delejte jak myslite. Jen
>nezapomente ze to budete vy kdo bude prokazovat opravnenost
>vydaju. Nikoli financni urednik.
>A mohou si ke kontrole prizvat znalce v oboru, kdyz
>problematice nebudou rozumet.
>Nekteri moji klienti byli take suverenni co se tyce
>obhajitelnosti vydaju......do prvni kontroly.
Ja jezdim hlavne prez zimu do tepla na par mesicu, takze ano vicemene jednou do roka na dovolenou. Ale chapu co myslite, ze najezd budu mit 10k km a dovolena byla jen 5k km. Ano to chapu, asi bych si neodpisoval 100% anebo prave bych jel na takove konference dvě. Jde mi o princip, jestli to takhle jde dělat a jak vidim tak s tim neni zadny problem. Je mi jasne ze dukazni bremeno je na me, ale zbytecne tu diskuzujem o tom jestli bych pred bernskem obhajil vydaj na podnikani : jizda na konferenci o tvorbe softwaru, kdyz muj obor podnikani je tvorba softwaru...ehm, myslim ze ano :) Jinak podnikam uz 10 let, nebojte ,kontrolu sem mel a vim ze sou naprosto marni. IT nerozumi. Prizvat odbornika si muzou, ja si s nim rad pokecam. Jen me zajimalo jak vubec bernak muze kontrolovat ze nekdo nekde opravdu byl a je jasne ze jen velice tezko. Musi to hrat dost na bububu. Zaplacena vstupenka na konferenci jim musi stacit. Nicmene dekuji moc za vas nazor, vazim si Vaseho casu. Dekuji.
Tomu se říká obcházení zákona.
Nic není problém, až do chvíle tzv. důkazní nouze.
Je to Vaše věc, vy nesete riziko, že neprokážete.
Takových vykuků již bylo, co se oháněli tím, že jim vše projde a ejhle při kontrole neprošlo.
Dle mě je to zde na stránkách od vás čistá provokace, nic víc.
Jo, zastrasovat, vyhrozovat, aby se jeden zaradil zpatky mezi stado ovecek. To znam, to jde statu dobre. Na to zapomente. Jednou jsou tu nejake pravidla, pokud jsou ty pravidla nastaveny naprosto dementne a lze je snadno obchazet, lide je budou obchazet, aby pomohli radeji sobe a sve rodine, nez sypali davky sockam. Toto neni zadna provokace, toto je jen selsky rozum a snaha uchranit si sve, tezce vydelane penize. Nejsem filantrop. Ja to pouze rikam na plnou hubu, zatimco ostatni to delaji potajmu. Jestli mi to pri kontrole neprojde, svet se nezbori, DPH doplatim, to je tak vse. Lepsi nez ho doplatit rovnou pri nakupu, rad zkusim tuto moznost, budu se na kontrolu tesit, rad se podivam jak me dozenou do dukazni nouze :) Do Spanelska opravdu jezdim kazdy rok, jsou tam konfrerence, kterych se muzu ucastnit a treba se jich ucastnim, vstupenku mam, kontakty take...hodne zdaru. Ocividne na Vas bububu od statu zabralo, na me nikoliv.
Když napíšete, že budete očividně podvádět, tak co čekáte?
Že všichni padnou na zadek z vaší odvahy?
Já vás nezastrašuji, z více jak dvacetileté praxe vím, jak to chodí.
Těžko diskutovat s někým, kdo si myslí, že je nenapadnutelný a ví vše nejlíp.
Každý svého štěstí strůjce, těžko radit někomu, kdo nechce vidět, že je realita trochu jiná, než jak jí vidí on.
Já podnikám cca 24 let a kontrol jsem zažila tolik, že už je ani nepočítám.......a musím uznat, že jsou kontroloři čím dál chytřejší.
Musite podnikat chytre, a hlavne, ve spravnem oboru. Kdyz si otevru hospodu, nebo budu prodavat nejake fyzicke zbozi v kramu, pripadne poskytovat nejake hmatatelne sluzby, tak je jasne ze sem vpytli, protoze se u me kontroly nezastavi, protoze kafrat do toho bude kazdej. Muj obor podnikani chape tak 0.1% lidi v republice. Ale to je na jinou debatu. Ale souhlasim s tim, ze ja netusim jak to mate vy a z meho pohledu se to zda mozna naivne snadne, vy zase netusite jak to mam ja, takze taky se asi neshodnem.
O to nejde. Pochop ze kdyz jdes do kramu a vidis tam krabici tunaku za 100kč a vedle tu samou za 80kč, tak pro kterou sahnes? Ikdybys byl miliardar tak pro tu za 80, protoze neni duvod vyhazovat penize a rozdil mezi sahnutim pro tu za 100 nebo 80 je nulovy. Takze vzdy jde nakonec o to, za kolik snahy usetrite kolik penez. Me ta snaha vypsat jeden radek do knihy jizd za rok za tech 0.5M stoji. Vypisovat kazdy den jizdy po par km,cabych si pak usudlal nejaky ten odpocet? Nikoliv. I kvuli tomu si do nakladu nechci davat zadne opravy, naklady na pohonne hmoty a jine nesmysly, za tech par korun mi to nestoji. A i z toho duvodu se ptam prave na toto, jedna max. dve dlouhe jizdy za rok. Tecka.
Ale vzdyt ja Vas slysim a debatuji s Vami. Vy ste prisla s inteligentnimi namitkami(za ktere vam dekuji), ktere by financak mohl pouzit a ja na ne reagoval. Pokud chapu spravne, dosli sme k zaveru, ze financak je na toto kratky. Shrnu vase pripominky.
1)"Finanční úřad Vám může takovýto odpočet DPH napadnout jako účelový, pokud jinak nebude ve vaší evidenci o autě ani zmínka.
Také bude jistě chtít vidět nějaké materiály z té konference, například"
Materialy mam, kontaky mam, vstupenku mam, ve Spanelsku jsem fyzicky skutecne byl.
2)"Jak jste ke své ekonomické činnosti využil kontakty, kde jsou ti noví zákazníci? "
Také Vám patrně nebude sedět stav tachometru dle falešné knihy jízd na realitu. "
Kiliometry sedet budou, jelikoz tam opravdu jedu. O oněch "zákaznících" jsem se vyjádřil a není tam problém.
3)"Jen nezapomente ze to budete vy kdo bude prokazovat opravnenost vydaju"
Neni problem. viz 1. bod. Delam software a jedu na konferenci o delani softwaru. Lepsi firemni cesta snad ani vymyslet nejde.
Takze co dal? Nevidim zadnou skulinu. Pokud vy vidite jen tyto,(viz ony body), a nezda se vam ze bych toto byl schopen obhajit, tak vporadu. Neshodnem se. Coz je ok, ja sam za sebe vim ze toto obhajim bez problemu. Pokud ovse neni neco dalsiho cemu nerozumim, ale nic dalsiho mi tu nekdo neukazal.
>>Co řeším? Vy tady řešíte urputně svoji pravdu a
>>nechcete nic jiného slyšet.
>>Takže shrnu a podtrhnu, kupte si auto, uveďte do
>>správných řádků DPH, napište si knihu jízd na jednu
>>cestu a
>>žijte blaze.
>
>Ale vzdyt ja Vas slysim a debatuji s Vami. Vy ste
>prisla s inteligentnimi namitkami(za ktere vam dekuji),
>ktere by financak mohl pouzit a ja na ne reagoval. Pokud
>chapu spravne, dosli sme k zaveru, ze financak je na
>toto kratky. Shrnu vase pripominky.
ne nedošli jsme k tomu závěru, ale to je vlastně jedno, já nemám ty zkušenosti.
>
>1)"Finanční úřad Vám může takovýto odpočet DPH
>napadnout jako účelový, pokud jinak nebude ve vaší evidenci o
>autě ani zmínka.
>Také bude jistě chtít vidět nějaké materiály z té
>konference, například"
>
>Materialy mam, kontaky mam, vstupenku mam, ve
>Spanelsku jsem fyzicky skutecne byl.
>
>2)"Jak jste ke své ekonomické činnosti využil
>kontakty, kde jsou ti noví zákazníci? "
>Také Vám patrně nebude sedět stav tachometru dle
>falešné knihy jízd na realitu. "
>
>Kiliometry sedet budou, jelikoz tam opravdu jedu. O
>oněch "zákaznících" jsem se vyjádřil a není tam
>problém.
>
>3)"Jen nezapomente ze to budete vy kdo bude prokazovat
>opravnenost vydaju"
>Neni problem. viz 1. bod. Delam software a jedu na
>konferenci o delani softwaru. Lepsi firemni cesta snad
>ani vymyslet nejde.
>
>Takze co dal? Nevidim zadnou skulinu. Pokud vy vidite
>jen tyto,(viz ony body), a nezda se vam ze bych toto
>byl schopen obhajit, tak vporadu. Neshodnem se. Coz je
>ok, ja sam za sebe vim ze toto obhajim bez problemu.
>Pokud ovse neni neco dalsiho cemu nerozumim, ale nic
>dalsiho mi tu nekdo neukazal.
Ale to je pointa cele diskuze, kdybych nepodvadel, tak neni o cem diskutovat, cestu si zapisu jako firemni a tecka. Ja chtel vedet jake jsou moznosti bernaku toto kontrolovat a bez toho abych nenapsal konrektni pripad, tak mi tu tezko nekdo zdeli svuj nazor. Pokud opravdu delate 20let nejakeho danoveho poradce, tak sam vite, ze se vse toci jen okolo jednoho, kam bernak vidi, co si jeste muzu a co nemuzu dovolit. Vsichni se snazi o "danovou optimalizaci" to je jasne, a toto je jedna z nich. Bud delate na internetu nevinatko a moralizujete nebo nejste z oboru.
>>>Tomu se říká obcházení zákona.
>>>Nic není problém, až do chvíle tzv. důkazní nouze.
>>>Je to Vaše věc, vy nesete riziko, že neprokážete.
>>>Takových vykuků již bylo, co se oháněli tím, že jim
>>>vše projde a ejhle při kontrole neprošlo.
>>>Dle mě je to zde na stránkách od vás čistá provokace,
>>>nic víc.
>>take...hodne zdaru. Ocividne na Vas bububu od statu
>>zabralo, na me nikoliv.
>Mj. když jste tak inteligentní, zřejmě vám nebude
>činit problém si přečíst trestní zákoník a zejména statě o
>krácení daně, oznamovací povinnost správců daně a tím
>si rozšířit obzory. Zejména s ohledem na vaše no "tak
>co, doplatím DPH".
To není provokace. To je "hele co jsem vymyslel tak mi to pochvalte". A ejhle nikdo nechválí, což není to co chce slyšet.
Pardon, ale pokud toto povazujete za nejaky super napad, tak moc napadita asi nebudete. Ja si chtel jen overit jestli to takhle opravdu vsichni delaji, a ocividne ano, protoze pokud toto muze projit, tak pak vsechno, to je jasny. Zatim nikdo mi tu nenapsal jakykoliv duvod pro by to neslo, pouze hodne jizlyvych komentaru jako je ten cas, ale konstruktivni debatu jsem tu vedl jen s jednim clovekem.
Ale prosimvas, zase bububu? Abych byl obvinen z kraceni dane, museli by mi PROKAZAT umysl a taky sumicka o kterou bych kratil stat by musela byt aspon trochu zajimava. Nyni by museli prijit oni s dukazy o tom jak sem dabelsky kratil stat na danich, coz je bez sance.
Naopak, velmi se mýlíte, chcete argumenty a diskuzi, ale nechcete slyšet.
Jen vyjímám §240 odst. 4 "Příprava je trestná"
§ 138 "větší škodou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 50000 Kč"
§ 240
Zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby
(1) Kdo ve větším rozsahu zkrátí daň, clo, pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, pojistné na úrazové pojištění, pojistné na zdravotní pojištění, poplatek nebo jinou podobnou povinnou platbu anebo vyláká výhodu na některé z těchto povinných plateb, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.
Pochopte, ja chapu, ze pokud stat prijde s dukazy o mem dabelskem kraceni na danch, tak mam smulu. Vy zase pochopte ze v tomto pripade je jiz dukazni bremeno na statu. Tedy oni mi musi prokazat ze jsem zamerne chtel kratit, spradal plany apod apod.. Coz je v tomto pripade zkratka nemozne. Neni zalobce neni vinik. Zrovna tak my mohli obvinit kohokoliv jineho, kdo jezdi skutencne na konference do zahranici. Nesmysl.
Omyl, na Vás je důkazní povinnost, pokud ji neunesete, lítáte v tom.
Jako analytik byste se neuživil, protože byste nedokázal analyzovat relevantní informace. Bohužel si nevidíte ani na špičku nosu.
Nejste právník a o daňovém trestním právu nevíte vůbec nic.
Pro DPH Vám může stačit docela málo na neunesení důkazního břemene.
Nemluvte do něčeho, čemu ale vůbec nerozumíte.
Ehm, pardon, ale tohle neni na debatu a mate v tom dost gulas. Rozdil je co Vam muze neuznat spravce dane, pokud žádáte stát o nejaky odpoce na dani (ano dukazni bremeno je v tomto pripade na vas) a jak funguje pravni stat (coz resime zde, tedy ze me stat obvini z kraceni na dani a priprave podvodu). Pokud vim, tak soudni system v demokraciich jako je ČR funguje na principu presumpce neviny. NEfunguje to tak, ze na vas ukazu prstem a reknu ze ste ukradl/poskodil toho a toho a zavru vas pokud neprokazete jinak. Zalovatel musi prvni prokazat ze zalovany dany cin vykonal, nikoliv naopak! Pokud toto nechapete, nemate prehled v zakladech fungovani pravniho statu.
Chapu ze pak na takovehle lidi "bububub" funguje 2X tolik. Boji se jen vystrcit nos z domu, protoze by je nekdo mohli obvinit ze tim nosem chteli nekomu ublizit a on musi prokazat to nebyl jejich umysl :D
Re: někteří jsou z Marsu
A co jako? To se mam jako bat ze fiancni sprava bude jednat protizakone? Coz takhle kdybysme se zacavli bat ze nas vsechny prijdou zavrit, kvuli vyrokum proti strane? Opravdu se chcete takto zacit opet fungovat? Bat se protipravni sikany statu? To ze me preci zitra muzou policajti na ulici bez soudu zastrelit se stat taky muze a nebojim se toho.
OT: žijte v blahé nevědomosti
>>Naopak, velmi se mýlíte, chcete argumenty a diskuzi,
>>ale nechcete slyšet.
>>Jen vyjímám §240 odst. 4 "Příprava je trestná"
>>§ 138 "větší škodou se rozumí škoda dosahující částky
>>nejméně 50000 Kč"
>>§ 240
>>Zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby
>>(1) Kdo ve větším rozsahu zkrátí daň, clo, pojistné
>>na
>>sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku
>>zaměstnanosti, pojistné na úrazové pojištění, pojistné
>>na
>>zdravotní pojištění, poplatek nebo jinou podobnou
>>povinnou platbu anebo vyláká výhodu na některé z
>>těchto
>>povinných plateb, bude potrestán odnětím svobody na
>>šest
>>měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.
>
>Pochopte, ja chapu, ze pokud stat prijde s dukazy o
>mem dabelskem kraceni na danch, tak mam smulu. Vy zase
>pochopte ze v tomto pripade je jiz dukazni bremeno na
>statu. Tedy oni mi musi prokazat ze jsem zamerne chtel
>kratit, spradal plany apod apod.. Coz je v tomto
>pripade zkratka nemozne. Neni zalobce neni vinik. Zrovna
>tak my mohli obvinit kohokoliv jineho, kdo jezdi
>skutencne na konference do zahranici. Nesmysl.
OT: žijte v blahé nevědomosti - závěr
Bramborák se tu staví jako IT odborník a popisuje přípravu podvodu na DPH. IT moc nerozumím, ale domnívám se, že lze zjistit jeho IP adresu a uplatnit ji jak v daňovém, tak trestním řízení, úmysl je zřejmý.
Jinak souhlasím s Vladimírem 2, že je zbytečné zde vést s Bramborákem debatu.
Hezký den!
Re: OT: žijte v blahé nevědomosti - závě
Nikoli skoda casu, jen jste se prave diky me dozvedela ze vase predstava o tom, co je a co neni anonymni na internetu, je ponekud slozitejsi. Ja se diky vam dozvedel veci ohledne danove spravy, za coz Vam dekuji. Zkuste byt nyni trosku otevrena vy. Zridte si VPN, at kazdy nevidi ze frcite pres Onyx.cz, vase anonymita na internetu se zvysi o 100% a predstava o tom "ze sem chudak co netusi , ze tato diskuze neni tak anonymni" bude minulosti.
Ale ted uz je pozde, nyni je vam vase VPN od AVAStu(mimochodem velice spatna volba VPN providera) jaksi k nicemu, IP adresu vaseho pripojeni uz zname. Tohle oznacuji v NASA pod kodovym nazvem "EPICFAIL". No nebudu vas dale zatezovat, nezapominejte si to VPN "obcas" zapnout. Aspon pro ten dobry pocit :) Prijemny den preje "chudak co netusi ze takhle diskuze neni az tak anonymni"......
To nebylo na anonymitu tohoto druhu.
Vězte, že diskuzi velmi často navštěvují i různí p velmi vysoce postavení úředníci finanční správy, důsledky si domyslete.
A mj. myslím si, že jste si něco chtěl otestovat, povedlo se?
A ještě jedna poznámka, nikdo z těch, kdo tu dlouhou dobu poskytují rady by si nedovolil poskytovat rady, jak obejít zákon.
Pokud bych se mel bat toho kam chodi jakysi urednici na internet, tak bych mel smutny zivot... Jsou mi uplne ukradeni, na vetsinu veci jsou kratci, vzdy voli jen "snadne koristi" v podobe drobnych zivnostniku co tu maji provozovny, zamestnance apod...
Ano jen sem si chtel rychle otestovat jestli nevymyslim uplnou kravinu nez s tim pujdu k memu danovemu poradci. Diky vam sem pochopil, ze to neni totalni kravina a financak nema paky na toto. Uvidime co mi na to rekne.
Mily Pavle, tvoje znalosti IT jsou na bodu mrazu. IP adresu muzes videt u kazdeho prispevku, neni to nic tajneho. Tvoje je : 83.208.106.xxx, tu jednu z tech 256 adress jiz snadno dohleda kazdy. Jen zbeznym searchem sem nasel X tvych komunikaci na serveru Zive.cz, Autorevenue apod. Mam hledat dal? Pojem VPN ti nic nerika, me nastesti ano, proto pak nejsem debila co nabada k udavani ostatnich, aniz sam tusi jak se se branit proti sledovani.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2018 20:02
Dobrý den,
jsem OSVČ plátce DPH, uvažuji o nákupu auta na IČ, abych si mohl vrátit DPH. Největší problém mám s tím, že budu muset vést knihu jízd, což je opruz. Můj dotaz je, zda-li bude dělat finančáku problém, když za celý rok bude firemní cesta jen jedna jediná, asice z CŘ do Španělska a zpět. Tey cca 5000 km. Důvod cesty bude návštěva konference. Toť vše. Moc to nechápu, jak může finanční úřad vůbec zjisti, že sem jel takto daleko? Proč si všichni co nechtějí/nemají čas vést knihu jízd nenapší jednu cestu někam na 2. konec světa a nashle? Je tu něco co nevidím? Děkuji.
PS: Nechci nic jiného, žáné proplácení benzínu (kupuji EV) ani oprav apod. nic, jen chci vrátit to DPH, to je vše.
Jiří Potrava