Re: OT účetní / daňový poradce
Jsem externí účetní. Pouze u jednoho klienta spolupracuji s daňovým poradcem. Daňového poradce si sháněl klient sám, má s ním smlouvu klient. S daňovým poradcem pouze spolupracuji, jinak s ním já nemám žádný obchodní vztah. Troufám si říct, že s mou prací je klient spokojen, takýe by k daňovému poradci nepřešel. A asi by to pro něj bylo i dražší.
Nevím, jestli by technicky byla možná smlouva externí účetní x daňový poradce, kdy daňový poradce by zastupoval klienta ex. účetní. Když by došlo třeba na odklad daňového přiznání, plné moci...
Takže OT
Smlouvy by měly být dle mého názoru (zcela nepodstatného, nejsem ani právník, ani daňový poradce) uzavřeny mezi daňovým poradcem a klientem.
Stalo se mi před lety, že jsem "svému" klientovi doporučila daňového poradce, napsala jsem mu k předání dokladů od firmy proč potřebuje "můj" klient pomoc daňového poradce - a bác ho, dané problémy daňový poradce vůbec nezohlednil (asi to dal ke zpracování nějakému studentovi na praxi, který na poznámky obyčejné externí účetní z vysoka kašlal) a muselo se následně řešit za pomoci dalšího daňového poradce dodatečným přiznání k dani. Dalšího daňového poradce jsem v podstatě zaplatila ze svého, styděla jsem se za to, že jsem předtím doporučila osobu, která "mého" klienta v důsledku "poškodila".
A pokud si klient řekne, že daňový poradce a současně účetní mu vše zpracuje a obstará lépe - po letitých zkušenostech mohu jen říci - je to na rozhodnutí klienta.
Daňový poradce + současně účetní může mít pát klientů a věnovat se jim po všech stránkách. Pak klobouk dolů. Jednoho takového na Moravě znám a je mi ctí s ním občas spolupracovat.
Nebo může mít daňový poradce + současně účetní sto, dvěstě klientů a práce delegovat mezi své zaměstnance či spolupracovníky tak, že klient bude ten poslední v řadě. A služby budou oholené na kost.
Ale na to si každý podnikatel musí přijít sám, je to nepřenositelná zkušenost. Samozřejmě ideální by bylo, pokud by každý podnikatel mohl mít "svou" účetní a "svého" daňového poradce. Ale jak víme, takto to v životě ne vždy funguje.
moje zkušenost jako daňového poradce i účetní ( bez firmy i zaměstnanců ,tedy solitér ) : mám své stálé klienty, kterým vedu účetnictví a poskytuji daňové poradenství, jiným pouze daňové poradenství, dále mám okruh externích účetních, s kterými spolupracuji, ale vždy mám smlouvy s jejich klienty, ne s nimi, občasné rady přímo jim mi zaplatí , a to většinou hotově, tento systém funguje už 25 let ke spokojenosti všech zúčastněných
Re: děkuji všem za sdílení zkušeností
>>Dobrý den, podělíte se o vaše zkušenosti ve věci
>>spolupráce externích účetních s daňovými poradci (a
>>obráceně)?
>>Jde mi o vztah externí účetní, která má svoji
>>klientelu a zpracovává účetnictví, případně DE. A
>>externí
>>účetní zajistí svým klientům služby daňového poradce.
>>Zajímá mě, jak to funguje, jestli jsou smlouvy
>>uzavřeny
>>mezi účetní a daňovým poradcem, nebo účetní i daňový
>>poradce má každý svou smlouvu s klientem. A jak
>>ošetřit,
>>aby klient neodešel k daňovému poradci, protože ten
>>je
>>schopen zajistit jak účto i daně na jednu smlouvu.
>>Děkuji předem za vaše poznatky.
>moje zkušenost jako daňového poradce i účetní ( bez
>firmy i zaměstnanců ,tedy solitér ) : mám své stálé
>klienty, kterým vedu účetnictví a poskytuji daňové
>poradenství, jiným pouze daňové poradenství, dále mám okruh
>externích účetních, s kterými spolupracuji, ale vždy
>mám smlouvy s jejich klienty, ne s nimi, občasné rady
>přímo jim mi zaplatí , a to většinou hotově, tento
>systém funguje už 25 let ke spokojenosti všech
>zúčastněných
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
22. 2. 2018 11:10
Dobrý den, podělíte se o vaše zkušenosti ve věci spolupráce externích účetních s daňovými poradci (a obráceně)?
Jde mi o vztah externí účetní, která má svoji klientelu a zpracovává účetnictví, případně DE. A externí účetní zajistí svým klientům služby daňového poradce. Zajímá mě, jak to funguje, jestli jsou smlouvy uzavřeny mezi účetní a daňovým poradcem, nebo účetní i daňový poradce má každý svou smlouvu s klientem. A jak ošetřit, aby klient neodešel k daňovému poradci, protože ten je schopen zajistit jak účto i daně na jednu smlouvu. Děkuji předem za vaše poznatky.