Jak spočítat 2 platy na odstupné??
Jak spočítat 2 platy na odstupné?? Bere se nějaký průměr?
A to mu mám dát normální plat + 2 platy navíc v jednom měsíci?
Nikdy jsem nedělala, teď musím, poraďte!
Re: Jak spočítat 2 platy na odstupné??
vemte průměr pro dovolenou z 3.IV.2005
třeba denní x 21,74 (koef.prům.dnů v měsíci) a dostanete prům.měsíční x 2 měsíce a připočtěte jako ostatní náhradu do hrubé mzdy - platí se z toho soc.i zdravotní, daň...tzn. mzda za poslední měsíc jako-by zvýšená o dva měsíce placené průměrem z předch.čtvrtletí...
Re: Jak spočítat 2 platy na odstupné??
Je rozdíl mezi odstupným a 2měsíční náhradou mzdy. Odstupné náleží, jestliže zaměstnanec končí z organizačních důvodů (buď dostal výpověď nebo se na ukončení dohodli, důležité jsou ty organizační důvody - nadbytečnost a rušení nebo přesun firmy).
Z ODSTUPNÉHO se pojištění neodvádí, pouze se zdaňuje.
Jestliže pracovník ukončí pracovní poměr podle § 54 ZP (z důvodu nevyplacení mzdy), pak má nárok na 2 měsíční náhradu mzdy.
Z této DVOUMĚSÍČNÍ náhrady mzdy se pojištění odvádí!!!!!!!
Re: Porušení prac. smlouvy zaměstnavatel
Těmi 15ti dny ode dne splatnosti se rozumí 15 dnů od konce měsíce, v němž měla být mzda vyplacena. Pokud jste nedostal výplatu za říjen a nedostanete ji ani 15. prosince (tu říjnovou), pak teprve 16. prosince můžete použít ten §54 a ukončit pracovní poměr.
Nemáte nárok na odstupné, ale na 2měsíční náhradu mzdy, což je rozdíl (z odstupného se nehradí pojistné, z náhrady ano).
v §54 jasně stojí "do 15 dnů po splatnosti" - splatnost mzdy je vymezena v pracovní smlouvě a ta je pro zaměstnavatele závazná. Pokud by měl ve smlouvě zaměstnanec vyplatu mzdy k 5. dni v měsíci, to se potom lhůta prodlužuje v neprospěch zaměstnance a navíc by potom plynula pro každého lhůta jiná, tj. dle výplatního termínu stanoveného v pracovní smlouvě, nemyslíte?
p.Haken nahoře upzorňuje na rozdíl mezi slovy "splatnost" a výplatní temín....pokud je ve smlouvě uvedeno...mzda je splatná 5. počítá se od 5 pouze 15 dnů a podáváte výpověď a odcházíte...a pokud není ve smlouvě splatnost pouze vnitřní předpis s termíny výplat, tak splatnost mzdy je do posl.dne násl.měsíce+ 15 dnů...aspoň tak to chápu já..
Splatností se rozumí období (nějaký časový úsek), ve kterém je splatná mzda. Např. mzda za říjen je splatná v listopadu, to znamená, že období splatnosti je měsíční a poslední den této splatnosti je poslední den měsíce. V tomto období splatnosti pak zaměstnavatel určí výplatní den. Zákon říká "15 dnů po uplynutí splatnosti" a ne "15 dnů po výplatním termínu". Proto, jestliže mají měsíční období splatnosti, pak může dát výpověď podle §54 až po uplynutí 15ti dnů po konci měsíce. (Viz §119 ZP)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 11. 2005 9:24
V pracovní smlouvě mám stanovený den pro výplatu mzdy v hotovosti 15. den. Zaměstnavatel mi doposud nevyplatil mzdu. Můžu ukončit pracovní poměr bez výpovědní lhůty a mám v takovém případě nárok na odstupné? Zaměstnavatel mi mimo mzdu dluží i cestovní náhrady, kdy má povinnost tyto závazky vyrovnat?