GDPR a fake news

• (neregistrovaný)

25. 2. 2018 19:19

Evropská komisařka Jourová perlí na:

https://www.novinky.cz/domaci/464279-jourova-reakce-na-narizeni-eu-o-ochrane-dat-je-v-cr-hystericka-verime-fake-news.html

Mj. tvrdí:

"Týká se především firem nad 250 zaměstnanců. Tady jsou v panice ale především malé firmy, účetní kanceláře, ambulantní lékaři, obce."

Asi GDPR nečetla. Týká se velkou měrou i malých společností, účetních kanceláří, ambulatních lékařů a obcí. Obce musí nově mít pověřence pro ochranu OÚ.

Dále uvádí:

"Proto bylo nutné, aby státy včas přijaly vlastní zákony a opatření, které by podle místních podmínek upravily dopady pro jednotlivé subjekty, což se tady zatím nestalo."

Asi chudák komisařka netuší, že Nařízení EU je přímo účinné v jednotlivých guberniích EU a že GDPR dává jen minimum možnosti národní legislativě.

Mohla si přečíst návrh adaptačního zákona o zpracování osobních údajů, který je k dispozici od 15.9.2017 a nešířit fake news.

Hezký den!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 2. 2018 19:25

alen1 (neregistrovaný)

Re: GDPR a fake news
      Teď ten článek zrovna čtu.
      Bohužel si přesně nepamatuji v jakém pořadu docela nedávno (tak cca 14 dní- 3 týdny) tvrdila, že není žádný problém, že k tomu během několika týdnů napíše příručku, aby všichni věděli, jak to mají dělat.
      Že by také fake news?

• 25. 2. 2018 20:20

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Asi paní komisařka pro rovnost žen a mužů myslela toto:

https://ec.europa.eu/commission/priorities/justice-and-fundamental-rights/data-protection/2018-reform-eu-data-protection-rules_cs

Ale za příručku pro podnikatele do 250 zaměstnanců to nepovažuji.

GDPR je samo o sobě nejasné. A další nejasnost do něho vnáší různí vykladači. Třeba zde:

https://www.podnikatel.cz/clanky/je-dic-fyzicke-osoby-na-fakture-osobni-udaj-radime-jak-jej-resi-gdpr/

Citovaná paní JUDr. je deklarována jako odbornice na GDPR a tvrdí:

"Ideálně správně právní řešení je tedy informovat subjekt osobních údajů, tedy danou OSVČ, o tom, že tento jeho osobní údaj zpracováváte. Nemusíte získávat vyloženě podpis na výraz srozumění s touto informací, tuto informaci je vhodné začlenit na fakturu nebo do dokumentů, které upravují Váš smluvní vztah s druhou stranou."

Přeloženo do češtiny, když dostanu od plátce DPH fakturu, tak ho mám informovat podle čl. 12 jak naložím s jeho údaji. Pokud jako dodavatel budu někomu fakturovat, tak informaci o tom jak budu nakládat s jeho osobními údaji vložím např. do faktury.

Není to úžasné? Je to úžasné!

Hezký den!

• 27. 2. 2018 9:21

pet_A (neregistrovaný)

To je zábavy, napřed KH, pak EET, teď GDPR, co bude asi dál? Někde jsem četla, že pokud se dá os. údaj dohledat v nějakém veřejném rejstříku, tak je to OK a nikdo se nemusí informovat... Ale kdoví.

• 27. 2. 2018 13:12

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Pet,

v letošním roce ještě AML. Do budoucna např. další daňový balíček pro rok 2019.

Ještě zajímavější je Projekt Moje daně, který zahrnuje mj. projekt nového daňového zákona, samovyměření, Portál Moje daně atd.. Ale nechci strašit, nebude to tak brzo.

K Vaší informaci, že pokud je nějaký OÚ ve veřejně přístupném rejstříku je to OK si dovolím malou poznámku. Pokud si budete ve veřejném rejstříku číst anebo si OÚ budete opisovat a nijak jinak je nepoužijete, tak je to OK - viz čl. 2/2/c GDPR. Pokud ale veřejně přístupné osobní údaje použijete např. pro nabídku zboží či služeb, tak se na Vás plně vztahuje GDPR.

Hezký den!

• 27. 2. 2018 14:09

pet_A (neregistrovaný)

Jednou se z těch zkratek zblázníme ;). Ano, máte pravdu, zasílání nabídek bude celkově problém, myslela jsem spíš pro účely fakturace atd. Já se o GDPR zajímám jen tak okrajově, ve firmě to není zas až tak můj problém. Mám pocit, že v tom nikdo nemá moc jasno...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).