Re: Povinnost podat daňové přiznání
Nejde pouze o příjmy ze zaměstnání. Ale také např. o to, zda jste měl či neměl povinnost podat Přiznání k dani z příjmů - je toho více. Např.
dva příjmy ze zaměstnání podrobené zálohové dani souběžně. Či nepodepsané prohlášení poplatníka daně u zaměstnavatele, kde byla zálohová daň. Předčasně zrušené životní pojištění, kdy byly uplatněny platby "v daních", ...
Zákon o daních z příjmů, § 38g odst. 2)
Celý rok pracuji u jednoho zaměstnavatele. Na žádnou jinou brigádu jsem nechodil. Nic jsem nedědil ani neprodal. Tak mě nanapadá už nic co by mohl berňák chtít zdanit.
Životní pojištění ani nic podobného jsem neuplatňoval, jen slevu na děti, ale to mi uplaňoval už ten zaměstnavatel a tomu jsem k tomu tehdy dal veškeré podklady. Takže jsem měl měsíčně nižší daně už ve mzdě - jestli to vysvětluji dobře.
Přesto si to spočítejte. Možná jste některý měsíc nevyčerpal celou slevu. I z pouhého zaokrouhlení může vzniknout přeplatek, protože měsíční základ se zaokrouhluje na stovky nahoru a v ročním se čísla přesně sečtou a zaokrouhlí na stovky dolů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 2. 2018 14:33
Dobrý den,
jsem zaměstnanec, nestihl jsem podepsat žádost o roční zúčtování - zaměstnavatel mi jej tedy nebude dělat.
Mám povinnost podat daňové přiznání? Jiné příjmy než z tohoto zaměstnání jsem neměl. Účetní říkala ať si podám přiznání, ale je to nutné, když žádné jiné příjmy jsem neměl?
Děkuji všem za radu.