Re: Odborná praxe učně a DPP
Proč proboha DPP? Proč nepostupujete podle školského zákona § 122? To je příjem osvobozený od daně i pojistného. Personalistu zastřelte.
Pokud by to byl žák/učeň/student, který si školní praxi zajišťuje sám, byla by DPP řešením.
Ale pokud do toho vstupuje škola tím, že jsou tam učební osnovy školy, nějaký mistr odborného výcviku (teď nemyslím vaše firemní instruktory), pak je to na § 122 školského zákona jako dělané. Udělat smlouvu se školou, pokud jde u Vás do rizika (2R, 3, 4) pak i lékařská prohlídka, kterou zajišťuje škola podle Vašich instrukcí (vy řeknete jaké riziko to je). My třeba náklady školy na lékařskou prohlídku řešíme formou sponzorského daru škole.
My to máme asi nějakýho kočkopsa. Ke mně jako mzdové se dostala DPP se slovy vyplať. Zarazila mě ta částka, tak jsem začala pátrat a zjistila to, co jsem už psala. Smlouvu se školou máme, lékařskou prohlídku jsme hradili my. Takže jdu na personální s dotazy.
Podle zákona o specifických zdravotních službých smí toho učně/žáka/studenta vyslat jenom škola - § 8 odst. 1 písm. b) a c) a odst. 2 písm. a) a b) vyhl. č. 79/2013, kterou se provádí některá ustanovení ZSZS.
Pokud máte DPP a prostě to musíte vyplatit, pak by bylo účelné, aby učeň/žák/student podepsal Prohlášení a daň bude 0.
Dopočet do MVZ se provádět nebude, protože je za něj plátcem pojistného stát.
ALE dostanete se do zásadního problému s Inspektorátem práce, protože při DPP musíte dodržet minimální mzdu.
Vy poskytujete jen cca 30% minimální mzdy, což je přesně ta formulace v § 122 školského zákona.
Takže máte pravdu - kočkopes.
Re: Odborná praxe učně a DPP - doplnění
Školský zákon § 65 odst. 3
Ale pozor, zákonné pojištění zaměstnavatele se nevztahuje na učně - z jejich příjmu se neodvádí pojistné, takže v případě úrazu půjde odškodění z kapsy zaměstnavatele - respektive z nějaké "lepší" pojistky odpovědnosti za škody.
Úraz (okolnosti) bude šetřit škola, ale zaměstnavatel by měl být seznámen se zápisem - protože se na něj může obrátit IP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2018 10:38
Dobrý den, prosím Vás o radu či případně doporučení, kde to nastudovat. Bohužel s tím nemám zkušenost, zatím jsme tady toto ještě neměli - máme u nás učně na odbornou praxi. Personální mi předložil jeho DPP, kde je napsáno Pracovní úkol bude proveden od 12.2.2018 do 14.4.2018. Zaměstnanec se zavazuje, že na základě této dohody vykoná práce v souladu s učební osnovou školy pracovníka a potřebami firmy ..... Vykonanou práci přidělí i převezmou zodpovědné osoby (instruktoři) zaměstnavatele .... Za řádně provedenou (produktivní) práci odpovídající sjednaným podmínkám vyplatí zaměstnavatel odměnu zaměstnanci v maximální celkové výši 23 Kč hrubé mzdy za 1 hodinu.
Mně se to nějak nezdá. Opravdu se to řeší přes DPP?