Re: pokuta od Inspekce práce - měl někdo
No, jenže teď datovka je.......a já byla s paní na ÚP domluvená, že chce radši poštou, jenže to nemám nikde sepsáno a hlavně, moje blbost. A kolik jste prosím platili? Ale dnes už to může být jinak, když je datovka a neposílám. A ještě to posílám obyčejně poštou a chtějí po mně doručenku z pošty, tak to jsem úplně v čoudu. Sice jsem to nikde v zákoně nenašla, že musí být doporučeně, ale vůbec se s nimi nechci dohadovat.
Tak se dohadujte, jde o Vaše peníze - ať Vám IP sdělí číslo § nebo ukáže metodický pokyn, na základě kterého se dožaduje doručenky.
Klidně uveďte do protokolu, že jste tak byla domluvená s beruškou z ÚP - ať se k tomu nějak postaví i ona, když jste se ve snaze jí vyhovět, dostala do průšvihu.
Pokud IP udělí pokutu kvůli doručence - odvolejte se.
Nebo je to zaměstnavateli jedno, že zaplatí pokutu? Vy ji potom nedostanete k náhradě?
Osobně nechápu, že důvěřujete České poště - ztatili mi tolik dopisů - i těch doporučených, že už cokoli, co musím poslat, posílám jako cenné psaní - protože to má lepší režim sledování.
Tady je asi jedno jestli byla nebo nebyla doručenka. V každém případě měli mít na ÚP hlášení v den nástupu na STOLE, což neměli, takže je to jasná pokuta. Ani pro nás tenkrát nebyla polehčující okolnost, že jsme neměli datovou schránku. Zákon hovoří jasně, hlášení musí být NEJPOZDĚJI v den nástupu. Určitě bych se nedohadovala, protože by se to mohlo odrazit na výši pokuty.
Ano, dohadovat se určitě nebudu, to bych si nedovolila. Máte pravdu, zákon hovoří jasně. Jen ale jestli nemáte někdo zkušenost, kolik můžou dát pokutu. Nejvýše myslím sto tisíc, nejméně deset tisíc. Tak se budu modlit, aby dali co nejnižší a budu si to sakra pamatovat!!!!!!
Když u nás byla jednou kontrola, tak pán říkal, že něco vždycky MUSÍ najít a dal nám prý nejmenší pokutu deset tisíc. A těch sto tisíc jsem četla v § 102, 435/2004. No prostě se v to teď pěkně plácám, jak jsem pitomá......přitom o tom moc dobře vím, že to tam ÚP musí mít, ale nenapadlo mě, že na to chodí Inspektorát. Z nich mám fakt strach....
Já jsem si až teď všimla, že paní posílá obyčejně, takže nemá ani podací lístek k prokázání - ano, souhlasím, neměla beruška z ÚP na stole, takže průšvih.
Ale pokuta je až půl milionu (pokud se nemýlím, tak podle § 140 odst. 1 písm. d) a odst. 4 písm. c) ZZ), proto bych přinejmenším do protokolu argumentovala ústní domluvou s ÚP.
Tak to se jdu oběsit rovnou...... Za blbost se platí, ale půl milionu, to si hodím mašli. Paní vypadala velice nekompromisně a šla pouze po cizincích, myslím že si to vytáhli z ÚP a šli na jisto, že posílám poštou a tím pádem pozdě. Protože doručenku zmiňovala asi třikrát. Tak jsem pěkně v pr.....
To víte že to jde, ale jak jsem psala, jsem husa. Jsem domluvená s paní z ÚP poštou, ale tím se nemůžu vůbec ohánět, protože je to jen ústní dohoda a můj problém. Kontrola chtěla buď datovkou nebo poštou s doručenkou, ale třeba paní myslela i mailem s doručenkou. Teď už nic nevymyslím, prostě mám průšvih jako barák, vlastní blbostí.
No hlavně se nechoďte nikam věšet, jak jste psala. Je to bohužel ponaučením propříště. A s tou pokutou to kvůli doručence taky nebude v nejvyšší sazbě, to by musel být větší prohřešek.
Klid a dejte vědět "za kolik" to nakonec bylo - a dejte to vědět taky berušce na ÚP, ať ví, kolik Vás ta ochota stála.
Žádný barák, protože nick iva vás chybně informuje o max. výši možné pokuty - správně se jedná o 100 000, nikoliv 500 000 Kč. Já jsem se vás na pokutu také ptala, ale reagovala jsem na "nejméně 10 000" Kč. Navíc byste odpovídala podle principů obecné odpovědnosti za škodu, předpokládám nedbalost (maximálně vědomou), takže pro vás nejvýše 4,5násobek průměrného výdělku. Pokud jste se už viděla, že hradíte celých 500 000, musela byste mít průměrný výdělek 111 111 Kč.
Jéééé, děkuji, hned ta pokuta vypadá snesitejněji, když se nejedná o půl milionu. Hned je sto tisíc lepších, i když taky hrozných......a máte pravdu, to mě taky nenapadlo, že by to bylo těch 4,5 násobku průměrné mzdy a to jsem v klidu, 111 111,-- Kč opravdu nemám, i když je to moc hezké číslo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 3. 2018 9:14
Dobrý den, prosím Vás, měl někdo pokutu od Inspakce práce za pozdní zaslání oznámení cizince na ÚP? Zasílám poštou v den nástupu, takže na ÚP to přijde druhý den. Už odtud vím, že mám zasílat datovkou, ale zpětně jsem zasílala poštou. Čekala jsem, až zaměstnanec opravdu nastoupí a zasílala.
Děkuji Jarka