ZP - min. vym. základ - 56% úvazek

• 5. 3. 2018 19:52

Za zaměstnankyni, která je zaměstnaná na HPP - 56% úvazek jsme odváděli zdravotní pojištění jen z její hrubé mzdy (něco okolo 6.000,- Kč/měsíc) a nikoli z minimální mzdy (chybí tam dopočet rozdílu mezi HM a min. mzdou).
    (pracuje ještě jinde na dohodu a nespadá do žádné kategorie - důchodce, starost o dítě).

Můžete mě prosím poradit, jak mám nyní pokračovat, když jsem si na tuto chybu přišla?
    Bylo mou povinností doplácet zdravotní pojištění do minimálního základu nebo její?
    Jak se mám teď k tomu problému postavit? A mohu doplatek požadovat na zaměstnankyni?
    Jedná se o celý loňský rok :-(

Díky moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2018 21:19

Lenka28 (neregistrovaný)

Re: ZP - min. vym. základ - 56% úvazek
      Je-li vyměřovací základ zaměstnance nižší, než minimální vyměřovací základ, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů. Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů, je zaměstnanec povinen provést takovýto doplatek pojistného prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy současně s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci. Je-li vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně zaměstnavatele, je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel.

• 6. 3. 2018 8:42

aktij

Děkuji za odpověď. Jakým způsobem nebo formou si obvykle zaměstnanec volí, u kterého zaměstnavatele chce odvody doplácet? U toho na HPP nebo DPP? Je na to nějaký formulář?

• 6. 3. 2018 8:46

aktij

A ještě prosím o informaci, zda jde celý tento doplatek na zaměstnance nebo zda ho hradí v nějakém poměru se zaměstnavatelem. Dle mého názoru, by celé měl platit zaměstnanec...

• 6. 3. 2018 8:55

Maxx (neregistrovaný)

Při kombinaci PP a DPP by mělo být odvedeno ZP z minima u PP. U DPP nemusí být ZP odváděno vůbec (při výši do 10 tis).
      Takže dle mého - měl odvést zaměstanvatel z PP.
      Celý doplatek hradí zaměstnanec - viz zákon.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).