Re: ZP - min. vym. základ - 56% úvazek
Je-li vyměřovací základ zaměstnance nižší, než minimální vyměřovací základ, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů. Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů, je zaměstnanec povinen provést takovýto doplatek pojistného prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy současně s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci. Je-li vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně zaměstnavatele, je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 3. 2018 19:52
Za zaměstnankyni, která je zaměstnaná na HPP - 56% úvazek jsme odváděli zdravotní pojištění jen z její hrubé mzdy (něco okolo 6.000,- Kč/měsíc) a nikoli z minimální mzdy (chybí tam dopočet rozdílu mezi HM a min. mzdou).
(pracuje ještě jinde na dohodu a nespadá do žádné kategorie - důchodce, starost o dítě).
Můžete mě prosím poradit, jak mám nyní pokračovat, když jsem si na tuto chybu přišla?
Bylo mou povinností doplácet zdravotní pojištění do minimálního základu nebo její?
Jak se mám teď k tomu problému postavit? A mohu doplatek požadovat na zaměstnankyni?
Jedná se o celý loňský rok :-(
Díky moc.