Náklady na podnikaní doma

• (neregistrovaný)

24. 11. 2005 10:34

Dobry den,

ráda bych se poradila: Bydlíme s přítelem v RD, přítel začal v polovině roku podnikat a pracuje z domu - pracuje převážně na počítači. Tím, že je doma spotřebováváme pochopitelně více plynu na topení a el. energie. V domě má oficiálně zřízenou provozovnu.

Jak elektřina tak plyn je hlášený na mě jako majitelku nemovitosti, platím je ze svého účtu.

Poraďte mi prosím jestli mám nechat energie přehlásit na přítele, aby mohl poměrnou část uplatnit do nákladů, nebo mám jinou možnost? Nechce se mi náklady mu účtovat, nemám Živnostenský list a nechci podávat daňové přiznání.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2005 14:03

Jana (neregistrovaný)

Re: Náklady na podnikaní doma
      Takže vysvětlím problematiku nákladu do účta v RD, pokud chcete uplatňovaj jakékoliv výdaje tak musíte RD vložit do majetku firmy. Pak si to řeším tak, že podlahovým poměrem dávám výdaje do nákladu. /přiklad 60% obytná plocha 40 % plocha na podnikání/- pak 40 % všeho, oprav, služeb atd můžu dát do nákladů.
      Pokud nemáte RD v majetku firmy tak tam nedávejte proboha nic, co se týče služeb atd. Jen majtek který můžete odnést, třeba kancelářké stůl apod. /nevím v čem podniká tak nemůžu uvést kontrétně/ Ale majitekou jste vlasně vy, tak pak by to takhle nešlo, takže asi nejlepší bude když s vámi uzavře nájemní smlouvu. Pak si může dát do nákladu náklady na bežnou udržbu pronajatých prostor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).