Re: Prodej auta z majetku firmy -je to z
§ 4 odst. 1 písm. c) ZDP: Od daně se osvobozuje příjem z prodeje hmotné movité věci s výjimkou příjmu z prodeje movité věci, která je nebo v období 5 let před prodejem byla zahrnuta do obchodního majetku.
v době 5 let po vyřazení se daní podle § 10
Re: Prodej auta z majetku firmy -je to z
ZDP a ZDPH mají jiná pravidla.
Pokud budu řešit pouze ZDP, tak chcete platit z prodeje sociální a zdravotní pojištění?
* Pokud ano, ponechte vozidlo v obchodním majetku až do data prodeje. Pak odvedete SP + ZP a příjem z prodeje zdaníte podle § 7 ZDP.
* Pokud ne, tak vyřaďte vozidlo z obchodního majetku PŘED datem prodeje. V tom případě nebudete z příjmu platit SP + ZP. Daň z příjmu zaplatíte podle § 10 ZDP.
Obě varianty jsou možné. Každá má své vlastní dopady na odvod DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Na ministerstvo dopravy míří expert ze Slovenska. Jejich vlaky jsou terčem vtipů
Proč je vánoční reklama na Kofolu tak oblíbená? Protože se v ní krade
Brýle jako šperk, ne kompenzační pomůcka. Pavel prodává unikátní design
Příspěvky na sítě vytvořené pomocí AI? Jejich záplava začíná být docela otravná
Práce kvapná… Schillerová a spol. zapomněli u snížení záloh na OSVČ s paušální daní
Další změny v pracovnělékařských prohlídkách od 1. ledna 2026
21. 3. 2018 19:50
Dobrý den,
jsem OSVČ plátce DPH, před několika lety jsem koupil auto s odpočtem DPH, nyní bych jej chtěl prodat. Už vím, že odvedu DPH z částky, za kterou se vůz prodá, ale zajímalo by mne, zda suma za prodej se bude počítat jako příjem a budu muset z této sumy odvést DPFO, jako by to byla běžná tržba?