Re: zahajovací rozvaha/goodwill
Já tomu nerozumím, kolik byl vklad a na kolik byl oceněný ten kmen
Podívejte se na § 144 ZOK
§ 144
(2) Rozdíl mezi cenou nepeněžitého vkladu určenou posudkem znalce nebo podle § 468 nebo 469 a výší vkladu společníka tvoří vkladové ážio, ledaže společenská smlouva nebo rozhodnutí valné hromady určí, že se tento rozdíl nebo jeho část vrací vkladateli nebo se použije se souhlasem společníka na tvorbu rezervního fondu.
Mj. pokud se bude vracet společníkovi, je třeba také vědět, zda je společník právnická nebo fyzická osoba, abyste správně postupovali i na druhé straně při účtování a danění.
Jinak doporučuji nechat si placeně poradit od daňového poradce, protože částky jsou dost vysoké, neznáme celý obsah společenské smlouvy a dalších ujednání a veškeré podrobnosti.
Abyste klienta nepoškodila chybným posouzením daňového versus nedaňového odpisování a také, jak se bude zdaňovat zpětné zaplacení rozdílu.
Děkuji za odpovědi,
společník je fyzická osoba, uplatňuje výdajové paušály.
Byl to nepeněžní vklad, tak si myslím, že odpis goodwillu bude nedaňový, nenašla jsem nikde možnost daňového odpisu.. Ve společenské smlouvě je ohledně tohoto napsáno, že nepeněžní vklad se započte na vkladovou povinnost a rozdíl bude společníkovi vyplacen do 5 let.
Rozdíl až se bude vyplácet tak myslím, že bude v paragrafu 10 a proti tomu se postaví hodnota vkladu, ale to bych potom určitě řešila s daňovým poradcem.
>>Děkuji za odpovědi,
>>společník je fyzická osoba, uplatňuje výdajové
>>paušály.
>>Byl to nepeněžní vklad, tak si myslím, že odpis
>>goodwillu bude nedaňový, nenašla jsem nikde možnost
>>daňového
>>odpisu.. Ve společenské smlouvě je ohledně tohoto
>>napsáno, že nepeněžní vklad se započte na vkladovou
>>povinnost a rozdíl bude společníkovi vyplacen do 5
>>let.
>>Rozdíl až se bude vyplácet tak myslím, že bude v
>>paragrafu 10 a proti tomu se postaví hodnota vkladu,
>>ale to
>>bych potom určitě řešila s daňovým poradcem.
>Můj názor je, že byste se měla zabývat tím, zda je to
>skutečně goodwill, co je to "kmen klientů" a vůbec to
>správně účetně i daňově posoudit.
kmen klientů - v posudku oceněno výnosovou metodou, jedná se o příjmy z uzavřených pojistných smluv a souvisejících produktů
Tz. převáděly se pohledávky za pojišťovnami k postupně vypláceným provizím.
Obávám se, že to nebude až tak jednoduché.
To je skutečně na poradu s daňařem.To není na tuto diskuzi.
Zvlášť, když se pak bude vracet de facto vyplacená provize.
Je otázka, zda skutečně při této transakci klient zvážil všechny dopady do zdanění fyzické osoby.
Obávám se, že vaše úvaha o zdanění fyzické osoby není také domyšlená.
Ta konstrukce se mi zdá celá "zvláštní".
To s Vámi souhlasím, bylo to "vymyšleno" právníky, hledala jsem nějaké zápisy z koordinačních výborů nebo judikáty, ale nikde nic není. Tak doufám, že zrovna náš případ nebude ten první, ale podle právní kanceláře to v poslední době takto dělají všem /lékařům, pojišťovákům/, a prý v tom hledám mouchy. Klientovi jsem vše napsala abych ho upozornila, ale on se plně ztotožňuje s názorem právní kanceláře. Paní Aleno, moc si cením Vašeho názoru a Vašich odpovědí, vždy se z toho snažím poučit. Mockrát děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 3. 2018 15:39
mohu poprosit o kontrolu?
sestavuji zahajovací rozvahu nového SRO
základní kapitál podle OR je 20 tisíc
společník podle posudku vložil nepeněžitý vklad ve výši 7.907 tisíc
nepeněžitý vklad je v podstatě "kmen klientů"
v zakladatelské smlouvě je napsáno, že rozdíl bude společníkovi vrácen do 5 let od založení společnosti
701/411 dám 20 tis.
701/365 dám 7.887 tis.
015/701 dám 7.907 tis.
goodwill budu odepisovat nejméně 60 měsíců a odpisy budou nedaňové
případně pokud se pletu, můžete mi, prosím, navrhnout jiný postup?
děkuji Eva