Re: Pronájem RD a volba odpisů
Který rok od začátku odepisování budou činit výdaje procentem z příjmů více jak skutečné odpisy (+ostatní pravidelné výdaje na běžnou údržbu domu)? Z Vašich údajů bych si to sice mohla nasimulovat, ale je poslední den pro zaplacení daně v termínu a čeká mě ještě jedna závěrka.
Výdaje procentem z příjmu z pronájmu (které jsou 30 %) ale nechceme vůbec použít. Tyto výdaje procentem nebudou NIKDY větší než výdaje skutečné (i při pouhém použití odpisů, jedno jakých).
Viz - procentem z příjmu - první rok: 2,4 % * 0,30 = 0,72 % pořizovací ceny
Druhý rok: 6 % * 0,30 = 1,8 % pořizovací ceny
Docela mě zaráží, jak přesně víte příjmy z nájmu za 5 a natož 15 let.
A jak přesně víte, jak bude za 15 let ZDP.
Myslím si, že si nerozumíme ;-) To právě nevím.
Já vím naprosto přesně, kolik byly příjmy v roce 2017 ;-) a předpokládám rok 2018 na základě smlouvy a dohody s nájemníky.
Právě píšu, že vůbec nevíme, co bude za 15 let.
Ty procenta, která na začátku uvádím, je PROCENTNÍ VYJÁDŘENÍ ODPISÚ OBECNÉ, aby si to nikdo nemusel někde hledat a otvírat, vůbec ne příjmy z pronájmu.
Možná jsem Vás spletl, uvedením těch procent v mé druhé reakci, ale to jsem tam dal proto, že první tazatelka se ptala na výdaje procentem z příjmu a kdy budou nižší než odpisy, aby bylo jasné, že nižší NIKDY nebudou (v tomto našem případě).
Vzhledem k tomu, že je nutné zvolilt způsob odpisů na začátku a není možné ho měnit, tak jsem se jenom zeptal, zda je moje úvaha správná a neexistuje náhodou jiné, lepší řešení.
BTW Absolutně nechápu (možná mi něco nedochází), jak se může někomu vyplatit dávat výdaje procentem z příjmu z podnájmu. To by nesměl mít žádné další výdaje a musel to pronajímat za 3,33 násobek odpisové sazby. Což jestli někdo najde takového nájemníka, tak kloubouk dolů. Ale to jsem hodně odbočil.
Prosím o reakce k problému.
Děkuji.
Si děláte srandu?
O čem od začátku mluvím ... že vůbec nevíme, co bude za 15 let (kdy se právě překlápí to, který typ odpisu je větší). Z toho jsem předpokládal, že je jasné, že se ptáme, co bude výhodnější v následujících 10-15 letech, resp. jestli je to takhle možné dělt (zejména to přerušení).
A vy mi tady napíšete, že po 2/3 (20 letech) je výhodnější procentem z příjmu? To jako fakt?
Opravdu prosím o reakci na první dotaz a to od někoho, kdo pochopil, co bylo cílem dotazu.
Nechtěl jsem to napsat takhle tvrdě, ale tahle pravopisná cvičení mě nebaví a navíc na takhle dlouhou diskusi bude reagovat méně lidí.
TAKŽE: Pro horizont 5-15 let je vhodnější použít zrychlené odpisy s ohledem na to, že se půjde sem tam do ztráty, a tyto odpisy přerušovat aby se podařilo ztrátu uplatnit?
Velmi děkuji.
Takže předpokládám, že má tazatel i spočítáno, kolik bude stát daňová ztráta která propadne, protože ji již nepůjde uplatnit. A jak vysoká bude daň k zaplacení v roce, kdy se přeruší daňové odpisy, aby šlo uplatnit daňovou ztrátu, a výsledkem bude daňový základ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
29. 3. 2018 11:34
Dobrý den,
manželé pronajímají nemovitost - RD. V DP ji bude uplatňovat manželka, která má příjmy pouze ze závislé činnosti.
Příjem z pronájmu byl v prvním roce (2017) cca 2,4 % (pouze část roku) pořizovací ceny. V dalších letech se předpokládá příjem cca 6 % pořizovací ceny.
Ve zkratce procentní odpisy v letech (odpis 30 let):
Rovnoměrný: 1,4%; 3,4%; 3,4%; ... ; 3,4%
Zrychlený: 3,33%; 6,44%; 6,22%; 6,00%; ... ; 0,22%
(rovnoměrné odpisování začně být vyšší až po 15 letech)
Protože absolutně neví, co bude za 15 let, tak uvažují o použití zrychlených odpisů. Tím se ale hned v prvních dvou letech dostanou do ztráty. Vzhledem k tomu, že manželka má příjmy pouze ze závislé činnosti, tak tuto ztrátu nemůže vůči příjmům ze záv. činnosti použít. Naproti tomu rovnoměrné odpisy jsou ale nedostatečně malé.
Dotaz: Doporučíte použití zrychlených odpisů s tím, že např. vždy po dvou letech se to přeruší, uplatní ztráta, a pak se zase bude pokračovat v odpisech?
Je to správná úvaha nebo dopuručíte použít něco jiného?
Děkuji za všechny reakce.