DPFO vs. roční zúčtování

• (neregistrovaný)

3. 4. 2018 7:05

Dobrý den, prosím o radu, kolegyně, která má na starosti mzdy není v současné době k dispozici a já si úplně nevím rady.

Zaměstnanec si sám podával dpfo, má pouze hpp u nás. Z fú jej poslali domů, že si ho podávat nemá a může max. jednou za tři roky. (povinnost nemá, ale podává si ho každý rok)

Nicméně otázka zní, musím já udělat roční zúčtování, když si nepodal dpfo? Používáme pohodu, ale moc nevím jak na to, vystavit a kam poslat? Nebo pokud má jen 1 hpp není povinnost podávat nic?

Prosím o rady. Mockrát děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 4. 2018 7:17

iva. (neregistrovaný)

Re: DPFO vs. roční zúčtování
      Nemůžete udělat roční zúčtování, pokud o něj zaměstnanec do 15.2.2018 nepožádal podpisem na Prohlášení - a to zjevně nepožádal, když si podával DP.
      Podání DP jednou za 3 roky je nesmysl - ale může podat DP 3 roky zpětně.
      Kdo mu na FÚ řekl, že nemůže podat? Každý rok podával a najednou nemůže? Jakým § to pracovník FÚ zdůvodnil?

• 3. 4. 2018 7:24

oliva256 (neregistrovaný)

Předpokládám, že žádným § to pracovník nezdůvodnil... Poslali jej domů s přiznáním, že si ho podávat nemusí, přeplatek 45,- Kč, že mu stejně nevrátí (což víme, proto si jej nepodával) a že si ho s takovými přeplatky má podávat jednou za tři roky, aby mu vrátili v součtu ty ,,drobné" přeplatky najednou... (což jsem také nepochopila, jak mohou vracet přeplatky, které nemají v evidenci, když si tři roky nepodá)

Jak z toho teď prosím ven? Mohu roční zúčtování udělat nějak zpětně, nebo zaměstnance poslat znovu na fú?
      Děkuji

• 3. 4. 2018 7:32

iva. (neregistrovaný)

No jejda, proč proboha tak důležitou informaci nenapíšete hned???
      Přeplatek do 50,- Kč nevrací ani FÚ, ani zaměstnavatel.
      Nemá povinnost podat DP, tak ať nyní nepodává. A RZD "nějak zpětně" nedělejte.
      A k tomu "jak můhou vracet přeplatky, které nemají v evidenci" - například v roce 2020 si pán podá 3 DP naráz - roky 2017, 2018 a 2019. FÚ ty 3 roky zpracuje a vrátí mu součet přeplatků (3x45 Kč).

• 3. 4. 2018 7:38

oliva256 (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát za radu a omlouvám se za zavádějící informace - v této oblasti se nepohybuji, tak jsem prioritu informací nějak nezvládla :) Každopádně ještě jednou děkuji za rychlou radu a přeji hezký zbytek dne.

• 3. 4. 2018 7:39

iva. (neregistrovaný)

Hezký den i Vám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).