Re: mzdy / personalistika
Nemůžete dát slevu na poplatníka, když nemá podepsané prohlášení.
Zodpovědnost je na vás, protože vy musíte postupovat dle informací uvedených v prohlášení.
Mě firma ujišťovala, že mají vlastní personální a budu dělat jen mzdy. Zpracovala jsem to na základě tabulky kde bylo uvedeno kdo slevu má a kdo ne. Jeden měsíc jsem tak udělala, nyní mě to nedalo a do složky jsem se podívala a nestačila jsem se divit, Poslední podepsaní před pár lety. Co mi za to hrozí? oni mě ten měsíc opravit neumožní. Doufám, že jim to ty lidi dopodepíšou, ale to je otázka.
To je v případě, že jedna osoba dělá personální i mzdové záležitosti. Pokud je to oddělené, je součástí mzdové složky, protože personalistu to nezajímá - není důležité pro existenci pracovního poměru. Ono ochrana dat je a bude prevít. U nás třeba zaměstnanec tohle personální vůbec nesdělí a řekne, že až ON bude chtít, tak si to s mzdovou účetní vyřídí. Ona to prohlášení potřebuje, personalista ne.
Dobrý den, řídila bych se tím, co mám v pracovní smlouvě a popisem mé práce. Dovedu si představit, že existuje pozice, která zpracovává pouze předložené dokumenty. Ve spoustě firem náplň práce určuje nadřízený nadřízeného, stejně tak oběh dokladů je dán firemními směrnicemi. Je zapotřebí vědět, jestli něčím takovým můžete svoji práci respl. její výsledky obhájit a zprostit se tak odpovědnosti. Řekla bych, že budete potřebovat právní konzultaci než radu účetních i když jsou mzdové.
Pokud firma nic takového zpracované nemá, tak bych asi ani právníka neobtěžovala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 4. 2018 9:46
Dobrý den, prosím o radu. Když dělám mzdy jsem odpovědná jen za zadání tech mezd a jejich výpočet nebo i za personalistiku?
Stačí mi seznam lidí podepsaný třeba jednatelem kdo má slevu na poplatníka nebo musím složky vidět?
Jde mi samozřejmě pak o odpovědnost za případné např uplatnění slevy na poplatníka, když by nepodepsal prohlášení ale mě bylo nahlášeno, že podepsal.
Moc děkuji