Re: Otcovská
Potřebné informace o otcovké najdete zde : http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/otcovska.htm
Na stránkách ČSSZ také najdete tiskopis, který vám musí zaměstnanec předat vyplněný, vy vypíšete po ukončení otcovské druhou stranu tohoto tiskopisu a pošlete na OSSZ spolu s přílohou. Tiskopis se jmenuje ,,žádost o dávku otcovské poporodní péče,,.
Jaké potvrzení pro daňový bonus jste si připravila? Pokud je matka na MD, má zaměstnavatele a zaměstnanec musí od tohoto zaměstnavatele donést potvrzení.
Neříkala jsem zaměstnanci, že má zaměstnavatele požádat o čerpání RD. Vím, že by to tak mělo být, ale nevidím v tom logiku, vždyť zaměstnavatel musí umožnit čerpání otcovské. Co když zaměstnanec požádá o čerpání RD , zaměstnavatel nepovolí a vy mu na základě toho neumožníte čerpání otcovské, i když má ze zákona na ni nárok? To je stejné, jako by zaměstnavatel neumožnil čerpání nemocenské nebo OČR.
Re: pro p. Jasnou Otcovská
No to je celkem logické, maminka žádá o RD a bude pobírat rodičovský příspěvek, otec žádá o RD a bude pobírat dávku otcovské poporodní péče. Nevidím v tom žádný problém. Požádat musí, aby zaměstnavatel věděl, že mu musí volno poskytnout. Protože otcovská není DOVOLENÁ, ale DÁVKA, která s volnem u zaměstnavatele nemá nic společného stejně tak jako rodičovská dovolená s rodičovským příspěvkem.
Re: pro p. Jasnou Otcovská
Tak já to shrnu pro Ilonu Tau.: Z hlediska daní (pokud si bude žádat o daňové zvýhodnění na to dítě):
Přinese rodný list, potvrzení od zaměstnavatele manželky, že ona dítě neuplatňuje a zapíše dítě do daňového prohlášení.
Z hlediska dávky otcovské:
Vyplní formulář žádosti o Otcovskou (což je dávka nemocenského pojištění, placeno 7 kal. dní) a tento formulář pošlete s přílohou s výdělky (stejně, jako např. příloha k nemocenské nebo ošetřovačce) na sociálku.
A dále napíše zaměstnanec žádost o poskytnutí rodičovské dovolené na dobu od - do (těch 7 dní, co bude na otcovské, pokud tedy nechce být doma déle). Tuto žádost si založíte Vy a na jeho ZP nahlásíte kódem M začátek rodičovské a kódem U poslední den rodičovské.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
4. 4. 2018 5:35
Prosím Vás, včera mi oznámil telefonicky zaměstnanec, že si dnes přijde požádat o otcovskou dovolenou, že má RL dítěte a zbytek bude na mne. Vím,že je 7 dní. Pán u nás pracuje 6 měsíců, tím splňuje nárok na čerpání, vyplním tiskopis Příloha k žádosti o dávku.
Pán je svobodný. Vyplní žadatel nějaký formulář, nebo mi předá jenom kopii RL dítěte?
Budu ráda za veškeré informace.