Re: §9 příjmy z pronájmu a odpisy
1) pošlete ho za daňovým poradcem
2) přečtěte si NOZ § 5 a NOZ § 2950
I když nejste ani účetní ani daňový poradce, tak za zpracované Přiznání k dani z příjmů FO svého šéfa budete zodpovídat. A pokud vznikne chybným zpracováním DAP poplatníkovi nějaká škoda, bude se moci hojit na Vás, zaplatíte to ze svého.
3) vedle ZDP § 9 si prostudujte Pokyn GFŘ D-22 k § 9 ZDP
Předal Vám karty majetku s pořizovací cenou, s předchozími odpisy, s technickým zhodnocením? Máte k dispozici vyúčtování záloh, které byly spojeny s provozem domu a které lze započítat do výdajů roku 2017? Máte k dispozici údaje o čerpání dlouhodobých záloh na opravy domu a bytů za rok 2017 ("fond oprav")?
Co je přesně pod tím "byty napůl s manželkou"? Byty jsou v podílovém majetku? Nebo jsou v SJM?
Nepronajímá se prostřednictvím SVJ část nebytových prostor, příslušejících k dotčeným bytům?
Máte záznamy příjmů, spojených s nájmy? Rozdělené na příjmy, které se zdaňují, příjmy spojené se zálohami které se budou nájemníkům vyúčtovávat, příjmy které se vztahují k jistotám.
Chce uplatňovat skutečné výdaje, nebo výdaje podle § 9 odst. 4) ZDP?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
9. 4. 2018 9:06
Dobrý den, šéf dneska přišel s tím, že účetní zapomněl říct, že pronajímá byty. Účetní má dovolenou a on po mě chce podat daňové přiznání. Jelikož jsem účetní pomocná, tak to snad zvládnu, ale mám otázku....má jen příjmy podle §6 a teď tedy i 9. Můžu mu do nákladů dát odpisy těch bytů? Nemá to rozhodně v majetku firmy, žádnou firmu nemá. Jen ty byty napůl s manželkou. Děkuji za odpověď