Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 4. 2018 21:43
Zdravim. Zadelal jsem si na pruser a potreboval bych poradit, jak z nej vybruslit tak, aby to bolelo co nejmin. Predesilam, ze jsem si vedom svoji blbosti a zadam o radu, ne o pranyrovani.
Od kvetna do prosince 2017 jsem se zkousel zivit jako freelancer. Protoze chvili trva se v oboru uchytit, nezaridil jsem si zivnostak a nepodal danove priznani. S prumernym vydelkem 100-200 euro mesicne mi to prislo nesmyslny. Celkem jsem vydelal asi 4-5000€. Vydelky castecne na PayPal a castecne na bankovni ucet. Klienti z EU i mimo EU, zakazky jsem fakturoval, chybelo jen ICO. Behem tohoto obdobi jsem byl nejdriv zamestnan na DPP a sam si platil zdravotni, pak byl asi 14 dni na pracaku, potom dva mesice zamestnan v Nemecku a pak jeste mesic na pracaku.
Vzhledem k zanedbatelnym pocatecnim castkam jsem si naivne myslel, ze to zustane pod poklickou, ale nakonec jsem si vydelal vic a predpokladam ze na to financak casem prijde.
Nez se pujdu "udat", rad bych vedel co mi hrozi a jak minimalizovat skody, tzn. jak na zaklad dane, DPH, jestli "vynechat" prijmy ze zemi mimo EU, ktery sly na PayPal, jak jednat se zivn. uradem aby byli milosrdni s vycislenim pokuty a co mi hrozi od uradu prace, kdyz jsem tam byl asi dva mesice nahlasen.
Jak to resit do budoucna? Jsem trvale v zahranici, ale nemam zemi s trvalym pobytem, jsem nomad. V CR jsem byl jen ten pulrok kdy se tohle stalo, jinak trvale odhlasen. Nechci platit zdr a soc, kdyz v zemi nejsem, ale zaroven potrebuju mit v EU bankovni ucet, kam prijimat platby. Pokud budu fakturovat napr. z Kolumbie a prijimat platby na CZ ucet, bude financak pozadovat dolozeni zdaneni v zahranici, nebo mu bude stacit, ze jsem danovy nerezident a ucet mam pouze jako medium pro prijimani evropskych plateb? Stejny dotaz ohledne zivnosti - musim byt v CR OSVC, jen kvuli tomu aby mi mohly chodit platby na ucet?
Predem dik za jakekoliv konstruktivni rady.