Re: Děti
Jak jste hlášena na své zdravotní pojišťovně? Jako osoba bez zdanitelných příjmů?
Pokud nejste OSVČ, tak je pro výpočet zdravotního pojištění Přiznání k dani z příjmů fyzických osob dle mého názoru irelevantní. Údaje uvedené u příjmů v § 6 nejsou pro platbu zdravotního pojištěni osoby bez zdanitelných příjmů vůbec upotřebitelné.
Pro jistotu - k důchodovému pojištění jste se přihlásila dobrovolně podle § 6 odst. 2 zákona č. 155/1995 Sb.?
Váš dotaz směřoval na přídavky na děti, nebo na možnost dodatečného uplatnění daňového zvýhodnění na děti?
Re: Děti
>>>>Dobrý den, prosím o radu. Dva roky pracuji na DoPP s
>>>>hrubou mzdou 8.500Kč, kde si uplatňuji slevu na dani
>>>>poplatníka, ale ne moje dvě děti. Celou dobu si
>>>>platím
>>>>zdravotní i sociální sama a na to si dělám i daňové
>>>>přiznání. Je možné si zpětně zažádat o přídavky na
>>>>děti?
>>>>Děkuji moc, jsem samoživitelka.
>>>
>>>Vy jste OSVČ? Ptám se, protože uvádíte, že si sama
>>>platíte sociální a děláte si daňové přiznání.
>>
>>Nejsem OSVČ, platím si jen abych měla "důchodové".
>>Takže daňové přiznání si dělám jen pro výpočet
>>zdravotního.
>
>Jak jste hlášena na své zdravotní pojišťovně? Jako
>osoba bez zdanitelných příjmů?
>
>Pokud nejste OSVČ, tak je pro výpočet zdravotního
>pojištění Přiznání k dani z příjmů fyzických osob dle mého
>názoru irelevantní. Údaje uvedené u příjmů v § 6
>nejsou pro platbu zdravotního pojištěni osoby bez
>zdanitelných příjmů vůbec upotřebitelné.
>
>Pro jistotu - k důchodovému pojištění jste se
>přihlásila dobrovolně podle § 6 odst. 2 zákona č. 155/1995
>Sb.?
>
>Váš dotaz směřoval na přídavky na děti, nebo na
>možnost dodatečného uplatnění daňového zvýhodnění na děti?
>
Ano na zdr.poj. jsem vedena jako osoba bez zdanitelných příjmů. Důchodové si platím dobrovolně.
Můj dotaz směřoval na možnost dodatečného uplatnění daňového zvýhodnění na děti, špatně jsem se vyjádřila.
Děkuji za Váš čas a ochotu
Re: daňové zvýhodnění na děti_dodat.DAP
Pokud jste měla nárok na uplatnění daňového zvýhodnění na děti a ty jste ve svém Přiznání k dani z příjmů FO za dotčené roky neuvedla, můžete podat dodatečné Přiznání k dani z příjmů FO a tam si toto zvýhodnění (či spíše daňový bonus) uplatnit. Pravděpodobně bude chtít správce daně doložit, že daňové zvýhodnění na děti neuplatnila jiná osoba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 5. 2018 10:27
Dobrý den, prosím o radu. Dva roky pracuji na DoPP s hrubou mzdou 8.500Kč, kde si uplatňuji slevu na dani poplatníka, ale ne moje dvě děti. Celou dobu si platím zdravotní i sociální sama a na to si dělám i daňové přiznání. Je možné si zpětně zažádat o přídavky na děti?
Děkuji moc, jsem samoživitelka.