Re: Prac.obuv-zam.nenosí
Takže nedostatek pracovníků řešíme porušováním ZP . Supr.
Jako že se kuchařka urazí, že po ní chci, aby používala pracovní obuv?
Když budu svařovat a neobléknu si ochranné pomůcky nebo když jako přepážková pracovnice v bance přijdu s minisukní nad zadek a výstřihem do pasu, tak mě nikdo na pracoviště ani nepustí a pošle mě domů.
Tak zkuste třeba kleknout na kolena, pěkně poprosit a střevíčky jim zavázat, když jiné řešení není.
Promiňte jízlivost, ale neudržela jsem se.
Takže podle Vás nějaký postih možný není (např. odebráním osobního ohodnocení, prémií apod.), ale já bych se chránila jako zaměstnavatel alespoň tím, že jim napíšu upozornění na "porušení povinností..." a ať si holky uvědomí, že v případě pracovního úrazu (třeba když na skvrně od oleje uklouzne ve špatné obuvi) se jim bude odškodění pracovního úrazu krátit pro vlastní zavinění.
>>>>Prosím o radu. Zaměstnankyně-kuchařky vyfasovaly
>>>>certifikovanou prac.ochr.obuv. Nyní ji některé
>>>>nechtějí
>>>>nosit, chodí v sandálech, které si samy koupily. Přes
>>>>upozornění vedoucí, že mají nosit obuv vyfasovanou,
>>>>neuposlechly. Jakým způsobem postupovat. Děkuji.
>>>Já bych nepřipustila výkon práce. Podle mého jde o
>>>porušení § 301 písm. c) ZP - porušení bezpečnostních
>>>předpisů.
>>Děkuji. To by bylo ideální, kdyby bylo možno
>>neumožnit
>>výkon práce. Bohužel - kvalifikovaní pracovníci
>>nejsou, takže toto řešení si zaměstnavatel nemůže
>>dovolit.
>Jako že se kuchařka urazí, že po ní chci, aby
>používala pracovní obuv?
>Když budu svařovat a neobléknu si ochranné pomůcky
>nebo když jako přepážková pracovnice v bance přijdu s
>minisukní nad zadek a výstřihem do pasu, tak mě nikdo na
>pracoviště ani nepustí a pošle mě domů.
>Tak zkuste třeba kleknout na kolena, pěkně poprosit a
>střevíčky jim zavázat, když jiné řešení není.
>Promiňte jízlivost, ale neudržela jsem se.
>Takže podle Vás nějaký postih možný není (např.
>odebráním osobního ohodnocení, prémií apod.), ale já bych se
>chránila jako zaměstnavatel alespoň tím, že jim napíšu
>upozornění na "porušení povinností..." a ať si holky
>uvědomí, že v případě pracovního úrazu (třeba když na
>skvrně od oleje uklouzne ve špatné obuvi) se jim bude
>odškodění pracovního úrazu krátit pro vlastní
>zavinění.
Bohužel doba je zlá pro zaměstnavatele, vytknete zaměstnanci nenošení pracovní obuvi a ostatních OOPP a zaměstnanec nepřijde do práce s tím, že si našel jinou práci, kde nevyžadují nošení OOPP. Viz dneší ranní situace ve firmě. A já se teď mlátím hlavou do zdi, že jsem nedržel ústa.
>
To, co tady píšete je všechno moc hezké - zákon je zákon. Ale realita je jiná. Jelikož se také snažíme dodržovat všechny zákony a nařízení, začínáme mít problém vůbec nějakého zaměstnance sehnat - alespoň v našem regionu. Pokud někomu dáme vytýkací dopis, sebere se a už nepřijde a náhrada není žádná. To není nadsázka, to realita dnešního dne.
Jenže my máme třeba takové provozy, kde každé nepoužití předepsaných OOP zavání poškozením zdraví, ne-li přímo smrtí zaměstnance a ještě ohrožením ostatních zaměstnanců.
Proto jsem v tom "přísnější".
Nezlobte se na mně, ale kdyby na sebe ta kuchařka, co si koupila sandále, stáhla pekáč plný vařícího oleje, a zaměstnavatel by do zápisu o úrazu napsal, že si zavinila úraz ze 100% sama tím, že i přes několikeré písemné upozornění zaměstnavatele nepoužila předepsanou a certifikovanou obuv, pak by se hodně divila. Zaměstnavatel by se vyvinil. Odškodnění žádné, následky po popáleninách trvalé...
Vždycky je lepší si o tom nejdřív popovídat - i třeba v legraci a jízlivě - několika chlapům, kteří nechtěli nosit předepsanou obuv s kovovou špičkou jsem sama navrhla, že jim střevíček zavážu, když jsou takové princezny - prolomilo to ledy a byl klid.
Represe jsou až to poslední, ale pokud nepomůže domluva, musí se zaměstnavatel chránit - protože pokuty pro zaměstnavatele jsou mnohem vyšší, než pro zaměstnance.
To právě víme, že se může něco takového přihodit.
Proto jsem se ptala, jak postupovat, když s nimi není rozumná řeč. Samozřejmě jsem si naivně myslela, že když jim vysvětlím, že dle ZP jsou povinny nosit, aby se jim něco takového nestalo, že krom jiného by je to fakt hodně bolelo, že to pochopí. Někdy mám pocit, že jsou "rozumu mdlého".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 5. 2018 10:45
Prosím o radu. Zaměstnankyně-kuchařky vyfasovaly certifikovanou prac.ochr.obuv. Nyní ji některé nechtějí nosit, chodí v sandálech, které si samy koupily. Přes upozornění vedoucí, že mají nosit obuv vyfasovanou, neuposlechly. Jakým způsobem postupovat. Děkuji.